داود طالقانی، پژوهشگر علوم اجتماعی در مطلبی با عنوان «افکار عمومی طبقه اقتصادی نیست» نوشته است؛ از منظر طبقه اقتصادی، افکار عمومی مجموعهای از نگرشها، عقاید و دیدگاههایی است که توسط افراد و گروههای مختلف اقتصادی در جامعه شکل میگیرد. این افکار تحت تأثیر شرایط اقتصادی، سطح درآمد، دسترسی به منابع و فرصتهای اقتصادی و همچنین تجربههای کاری و معیشتی افراد قرار دارد. طبقات اقتصادی مختلف میتوانند نگرشها و دیدگاههای متفاوتی نسبت به مسائل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی داشته باشند.
«افکار عمومی و قدرت بینالملل» به قلم سیدکیارش شیخالاسلام، پژوهشگر فلسفه غرب به نگارش درآمده است. در بخشی از این بحث آمده است: در دوران تغییرات و تحولات کلان در نظم بینالمللی، کشورهای قدرتمند و مؤثر در عرصه جهانی توانستهاند تمامی ظرفیتها و توانمندیهای داخلی خود را به کار گیرند. بسیج نیروهای داخلی شامل تمامی جوانب اقتصادی، نظامی، فرهنگی و اجتماعی میشود. فقط کشورهایی که قادر به ایجاد وحدت و همگرایی در میان نیروهای داخلی خود هستند این امکان را خواهند داشت تا با انسجام و قدرت بیشتری در صحنه بینالمللی ظاهر شوند. برای مثال، در دوران جنگ سرد، ایاالت متحده با تکیه بر نیروهای استعماری و رسانهای عمدهای که در اختیار داشت و همچنین بهره گرفتن از پیشینه استعماری اروپای غربی و شمالی که در قالب بلوک غرب با این کشور همگرا و همسو بودند، توانست به عنوان یک ابرقدرت جهانی ظهور و نقش مهمی در شکلدهی به نظم بینالمللی ایفا کند. در دوران کنونی نیز کشورهایی مانند چین و هند با تقویت همگرایی داخلی و بهرهبرداری از منابع و توانمندیهای داخلی خود، به قدرتهای جهانی تبدیل شدهاند و نقش مهمی در دگرگونی نظم بینالمللی ایفا میکنند.
«شکلدهی به افکار عمومی نوجوانان در ایران» نیز از سوی احمدرضا علیخانی، پژوهشگر فرهنگ و ارتباطات مورد توجه قرار گرفته است. وی در بخشی از این مقاله نوشته است: افکار عمومی نوجوانان در جمهوری اسالمی ایران به عنوان یکی از گروههای جمعیتی مهم و تأثیرگذار، نقش حیاتی در شکلدهی به آینده اجتماعی، فرهنگی و سیاسی کشور دارد. با توجه به اینکه نوجوانان بخش عمدهای از جمعیت ایران را تشکیل میدهند، نگرشها و باورهای آنان به شدت بر جهتگیریها و روندهای اجتماعی آینده تأثیر میگذارد. از این رو، درک و تحلیل افکار عمومی این گروه سنی نه تنها برای سیاستگذاران و برنامهریزان فرهنگی، بلکه برای کل جامعه ضروری است.
کار بر روی افکار عمومی نوجوانان در جمهوری اسلامی ایران با چالشها و مشکلات متعددی مواجه است که درک و مدیریت آنها برای بهبود شرایط اجتماعی و فرهنگی این گروه سنی ضروری است. یکی از مهمترین عوامل مؤثر در این زمینه فضای مجازی و تأثیرات آن بر نوجوانان است. فضای مجازی با تمام فرصتهایی که فراهم میکند، چالشها و مشکلات خاص خود را نیز به همراه دارد که باید به دقت مورد بررسی و مدیریت قرار گیرد.
فضای مجازی به نوجوانان دسترسی آسان به حجم عظیمی از اطلاعات را میدهد. اما این اطلاعات همیشه درست و مناسب نیستند. اطلاعات نادرست و محتوای نامناسب بر نگرشها، باورها و رفتارهای نوجوانان تأثیر منفی میگذارند. نوجوانان به دلیل کمبود تجربه و مهارتهای لازم برای ارزیابی انتقادی اطلاعات، ممکن است به راحتی تحت تأثیر اطلاعات نادرست قرار گیرند. استفاده بیش از حد از فضای مجازی به مشکلات روانی و اجتماعی مانند انزوا، افسردگی، اضطراب و کاهش تعاملات اجتماعی منجر میشود. نوجوانان به دلیل وابستگی زیاد به تکنولوژی و فضای مجازی، ممکن است دچار کاهش کیفیت روابط خانوادگی و دوستانه شوند و از فعالیتهای مفید و سازندهای که به رشد فردی و اجتماعی آنها کمک میکند، فاصله بگیرند.
یادآور میشود، نشریه «رایانما» به صاحب امتیازی منصور امینی، رئیس سازمان فضای مجازی سراج منتشر شده است و علاقهمندان میتوانند نشریه را اینجا دانلود کنند.
انتهای پیام