وی افزود: به ویژه باید در این مسیر به تفاسیر کاملی که توسط بزرگان تراز یک مانند مراجع و آیات پدید آمده است اشاره کنیم؛ تفاسیری که از علامه طباطبایی آغاز شد و توسط حضرات جوادی آملی، مصباح یزدی و مکارم شیرازی و سبحانی و ... تداوم یافت و همه از برکت خون شهدا و مجاهدت امام و از برکات انقلاب آفاقی بود که بر روی حوزه و دانشگاه و مردم برای تقرب به ساحت قرآن گشودهتر شد و حوزه گامهای بزرگی برداشت گرچه در آغاز مسیر هستیم.
اعرافی افزود: حوزه همچنان در این مسیر نیازمند برداشتن گامهای بزرگ است؛ یک نکته مهم این است که تفسیر باید بر همه علوم سایهافکن شود و فهم قرآن در همه علوم مورد توجه باشد؛ دیگر اینکه گرایشات تفسیر موضوعی باید تخصصیتر شود. همچنین نگاه روششناسی و منهج در باب تفسیر باید ارتقاء یابد کما اینکه اصول فقه باعث رشد و تعالی فقه شد اصول و مناهج تفسیری هم باید عمق بخشیده شود.
مدیر حوزههای علمیه با بیان اینکه توسعه علوم قرآنی و مقایسه آن با انواع دانشهای امروز و عرضه اندیشه ناب قرآن در همه قلمروها کاری ضروری است، تصریح کرد: درس تفسیر و دروس قرآنی باید در متن حوزه و دروس آزاد حوزه و در ارزیابیها مورد توجه قرار بگیرد.
وی افزود: در مورد تفسیر تسنیم باید عرض شود تفسیری سرآمد و نمونه و منتسب به شخصیتی برجسته در همه علوم اسلامی است؛ تدریس مستمر 40 ساله برای اولین بار در حوزه رخ میدهد و چند نسل از طلاب و استادان آن را شنیدهاند؛ این تفسیر در امتدا المیزان شکل گرفته و تفسیری به شکل دایرهالمعارف تفسیری است که به تعبیر مقام معظم رهبری نیازمند فهرست و عنوانبندی است.
اعرافی اظهار کرد: این تفسیر با اینکه ترتیبی است ولی ناظر به سؤالات روز و مسائل جاری ایران و جهان است و این اجلاس هم به پاس قدردانی از این جریان تفسیری برگزار میشود؛ این اجلاس از همه کسانی که در تدوین این اثر مساعدت داشتند قدردانی میکند.
مدیر حوزههای علمیه تاکید کرد: این حرکت عظیم قرآنی در پرتو اندیشه امام و رهبری معظم و مراجع شکل گرفته است و مدیون شهدای انقلاب و مقاومت و سیدشهدای مقاومت و مرهون ملت بزرگ ایران است که انقلاب را ایجاد کردند.
اعرافی با بیان اینکه این تفسیر برآمده از سنت تحقیقی ناب حوزه است، تصریح کرد: سنن پژوهشی ما در کنار بهرهبردن از فناوریهای جدید میتواند آثار بزرگی پدید آورد؛ فضای بحث و مباحثه و فضای گفتوگوی استاد و شاگر و عمق و ژرفایی بالا و صبوری و پایداری در کارهای بزرگ و تحقیق فراتر از شکلها و قالبها و اخلاص در امور میتواند حوزه را روزآمدتر و پاسخگوتر کند.
وی تاکید کرد: پیام این اجلاس به حوزه، اخلاص در امور و استواری در مسیر و پایندی به سنن اصیل و روشهای جدید و در نظر گرفتن نیازهای بی پایان همچنین رعایت اخلاق در همه موارد است. روز اولی که در سال 1356 در درس اسفار ایشان حضور یافتم، مبحث اخلاقی مطرح کردند که از برکت نفس ایشان هنوز هم در وجودم نهادینه است.
انتهای پیام