به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری همایش بینالمللی یکصدمین سالگشت بازتأسیس حوزه علمیه قم و نکوداشت آیتالله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی صبح امروز چهاردهم اردیبهشتماه با حضور آیتالله اعرافی، مدیر حوزههای علمیه کشور در موزه ملی ملک برگزار شد.
در بخشی از این نشست خبری آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه کشور، پس از تبریک ایام دهه کرامت و میلاد امام رضا (ع) به بیان سخنانی در مورد این همایش پرداخت.
وی افزود: حوزه علمیه به عنوان یک کانون و نهاد علمبنیان، اخلاقمدار، سیاستورز و اجتماعی از سابقه کهنی برخوردار است، در طول تاریخ زنجیره حوزههای علمیه در ایران، عراق و کشورهای اسلامی حضور داشته و با همین نیت در خدمت مردم، جامعه، علم و فرهنگ بوده است. حوزه علمیه زمانی حوزه خواهد بود که بتواند این نیات را حفظ کند و استمرار بخشد.
مدیر حوزههای علمیه کشور در ادامه به بیان مهمترین ویژگیهای حوزههای علمیه پرداخت و تصریح کرد: دانشبنیانی اولین ویژگی حوزه علمیه بوده و از این منظر بزرگانی از حوزه برخواستهاند، زمانی که حوزه و دانشگاه از هم تفکیک نشده بودند، همه علوم در حوزه علمیه رواج داشت و از وقتی اینها تفکیک شدند، عرصههای مهم اندیشهای، فلسفی و .. در حوزه مورد احترام بود.
اعرافی دومین مولفه و ویژگی حوزههای علمیه را اخلاق و حکمت علمی و سنتهای دیرپای معنوی و عبادی در قلمروهای مختلف برشمرد و گفت: بزرگان ما در این قلمروها گوی سبقت را ربوده و چهرهای بزرگ از حوزه در این زمینه ارائه شد.
نایب رئیس مجلس خبرگان رهبری سومین مولفه حوزههای علمیه را بُعد مردمی و اجتماعی آن معرفی کرد و افزود: حوزه و روحانیت بدون مردم هیچ است، حوزه از مردم برخواسته و به سوی مردم در حرکت است، پیوندهای عمیق عالمان بزرگ با تودههای مردم و حس خدمتگزاری، همه عناصر مهمی است که در تاریح حوزه وجود دارد.
این عضو شورای نگهبان تصریح کرد: مولفه و ویژگی چهارم حوزههای علمیه سیاستورزی درست و اندیشهورزی صحیح دور از افراط و تفریط در مقوله سیاست است. حوزه پیشگام نهضتهای بزرگ بوده است، در هجومها همگام با مردم در برابر توطئهگران قرار گرفته و اوج این فعالیت هم نهضت یکی دو صد ساله ایران، عراق و دیگر کشورها بوده و قله این کار هم تحقق انقلاب اسلامی بوده است.
رئیس همایش یکصدمین سالگشت بازتأسیس حوزه علمیه قم افزود: مولفه و ویژگی دیگر این است که ایران، چه ایرانِ بزرگِ پیشین و چه ایران امروز که مقتدر و مستقل و با منزلت است، در طول بیش از هزار سال پیشتاز معارف الهی و مکتب اهل بیت(ع) بوده است. نکته جذاب تاریخ ایران این است که در ایران هم از معارف اسلام و تشیع استقبال کرده و هم اینکه از همان قرون اول در عرصه تولید دانشِ دینی پرچمدار بوده است. ایران جامعهای منفعل و صرفاً پذیرا در برابر اسلام نبود، بلکه ایرانیان با سابقه کهن و استعداد وافر پرچمدار تولید اندیشه دینی و رواج و گسترش معارف الهی شدند.
وی افزود: حتی در ادبیات عرب که زبان قرآن و دین است نیز عالمان بزرگی از ایران فعالیتها در آن عرصه را سامان دادند، حتی حوزههای خارج از ایران مانند بغداد، کوفه، حله، جبل عامل و به خصوص نجف همیشه لبریز از متفکران و عالمان ایرانی بوده است. همواره زعمای حوزهها از عالمان ایران بودهاند و در طول این ۱۴۰۰ سال حوزههای علمیه و مراکز بزرگ علمی در ایران شکل گرفته است. در قرنهای دوم و سوم، قم، ری و بغداد سه ضلع اصلی بودند، در ادامه شاهد درخشش حوزههای دیگر در اصفهان، تهران، تبریز و ... بودهایم. اینها نشان دهنده پیوند عمیق معرفتی ایران با نهاد علمِ دین و حوزههای علمیه است.
در حال تکمیل ...
انتهای پیام