صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۲۹۰۳۰۳
تاریخ انتشار : ۰۲ تير ۱۴۰۴ - ۱۱:۲۲
اسماعیل بقایی:

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان صبح امروز در نشست خبری هفتگی خود با اشاره به تجاوزات 11 روز اخیر رژیم صهیونیستی به  خاک ایران و مشارکت آمریکا در این جنایت، گفت: بی‌تردید ملت عزت طلب ایران به هیچ عنوان اجازه نمی‌دهند کیان ایران و سرزمین دوست داشتنی ما محل تاخت و تاز این جنایتکاران قرار بگیرد و با تمام وجود در مقابل این تجاوز آشکار ایستادگی خواهد کرد.

به گزارش ایکنا، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان صبح امروز، دوشنبه دوم تیرماه در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران، با اشاره به تجاوزات 11 روز رژیم صهیونیستی به  خاک ایران و مشارکت آمریکا در این جنایت، گفت: در همه جنایت‌هایی که در این یازده روز به وقوع پیوسته است آمریکا نیز شریک جنایت محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: رژیم صهیونیستی همزمان که در غزه و کرانه باختری مشغول نسل کشی آشکار است و خاک دو کشور ر ا در منطقه در اشغال خود قرار داده است، همزمان تجاوز ظالمانه‌‌ای را علیه ملت ایران آغاز کرده است. بی‌تردید ملت عزت طلب ایران به هیچ عنوان اجازه نمی‌دهند کیان ایران و سرزمین دوست داشتنی ما محل تاخت و تاز این جنایتکاران قرار بگیرد و با تمام وجود در مقابل این تجاوز آشکار ایستادگی خواهد کرد.

بقایی با اشاره به جنایت استفاده از تسلحیات شیمیایی توسط رژیم بعث عراق در تیرماه 1366 در همین ایام، تصریح کرد: رژیم صدام به پشتوانه آمریکا و برخی از دولت‌های غربی مرتکب اشتباهی بزرگ و هولناک از طریق استفاده از تسلیحات شیمیایی علیه مردم این آب و خاک شد که بسیاری از مردم در سردشت جان خود را از دست دادند که منجر به تنفر ایران و جهان از سلاح‌های کشتار جمعی شد. 

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: این اتهام برای ایران، اتهام سنگینی است که خود قربانی این تسلحیات بوده است که منبع آن همین کشورها هستند. آلمان به طور خاص مسئول توسعه و تولید بخش قابل توجهی از سلاح‌های شیمیایی به عراق بود. مطالبه مستمر ایرانیان از دولت آلمان پربرجاست و در همین رابطه مردم ایران فراموش نمی کنند که آلمان از تولیدکنندگان سلاح شیمایی برای در اختیار گذاشتن عراق  بود. به روان تمام جان باختگان عزیزی که در جریان استفاده از سلاح شیمیایی در سردشت، جان خود را از دست دادند، درود می‌فرستیم.

وی تأکید کرد: صهیونیست‌ها با بهره‌مندی از حمایت آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی جنگ ناعادلانه‌ای را علیه این سرزمین شروع کردند. تردیدی نیست که ما از تجربه‌ها درس خواهیم گرفت. ما و دنیا، تاریخ و آیندگان فراموش نخواهند کرد که ایرانیان در میان یک روند دیپلماتیک در حالی که قرار بود در دور ششم مذاکرات، با کشوری که خود الان بخشی از جنگ است، شرکت کنند اما دو روز قبل از آن مورد تجاوز نظامی قرار گرفت که این خیانت به اصل گفت‌وگو و تمدن انسانی و خیانت به همه آنچه محصول هشت دهه روابط بین ‌الملل بعد از جنگ جهانی دوم است، محسوب می‌شود. 

بقایی اظهار کرد:  تمام فلسفه منشور سازمان ملل متحد جلوگیری از جنگ بود که این اصل اساسی که بدون آن سازمان ملل هیچ خواهد بود به راحتی توسط آمریکا و صهونیست‌ها علیه کشوری با این تمدن دیرینه و کهن زیر پاگذاشته شد. جمهوری اسلامی ایران همواره نسبت به دیپلماسی رویکرد مثبت داشته و بار رویکرد مثبت وارد روند دیپلماتیک شد و این واقعیت تاریخی خود رسواکننده نفاق و دورویی افراد مدعی اعتقاد به دیپلماسی و گفت‌وگو، می‌باشد.

سخنگوی وزارت امورخارجه سپس به سؤالات خبرنگاران حاضر در جلسه پاسخ داد.

وی بیان کرد: توصیف یک قانون‌شکنی آشکار به عنوان اقدامی «زیبا» به‌معنای تطهیر تجاوز است. اقدام غیرقانونی و آشکار آمریکا در تعرض به تأسیسات صلح‌آمیز ایران، با هیچ معیاری قابل توجیه نیست. این لکه ننگ تا ابد بر پیشانی ایالات متحده باقی خواهد ماند؛ کشوری که عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل، نهاد حافظ صلح و امنیت بین‌المللی است و خود یکی از بانیان اصلی معاهده عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای به شمار می‌رود.

وی افزود: این همان کشوری است که در سال ۲۰۱۵، قطعنامه ۲۲۳۱ را با اجماع به شورای امنیت ارائه کرد؛ قطعنامه‌ای که برنامه هسته‌ای ایران را تأیید و تصریح می‌کند که کشورها نباید اقدامی مغایر با مفاد آن انجام دهند. اما همین کشور در سال ۲۰۱۸ با نقض آشکار مفاد آن، از برجام خارج شد. امروز، آمریکا به‌عنوان طرفی متجاوز در افکار عمومی جهان شناخته می‌شود و استفاده از توصیفات مثبت در راستای این اقدام، کاملاً مردود و نابجا است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره پیگیری حقوقی یا سیاسی و مطالبه غرامت از آمریکا گفت: اقدام ایالات متحده مطلقاً عملی خلاف و غیرقابل توجیه است. ما نه با آمریکا در حال جنگ بودیم که بتواند به «دفاع از خود» متوسل شود و نه با رژیم صهیونیستی. این رژیم به شکل بی‌مبنا و غیرموجه اقدام به تجاوز کرد و ورود آمریکا به این جنگ، به هیچ‌وجه مشروعیت ندارد.

وی ادامه داد: آسیب‌هایی که به ملت و توسعه ایران وارد شده، قابل تقدیم و ارائه در سطوح بین‌المللی است. ما قطعاً در کنار دفاع جانانه نیروهای مسلح، دستگاه دیپلماسی را نیز فعال کرده‌ایم. تمام ابزارها و امکانات موجود در نظام بین‌الملل در حال بررسی است تا ببینیم چگونه می‌توانیم از حقوق ملت ایران دفاع کنیم. این موضوع به‌صورت جدی در دستور کار وزارت امور خارجه قرار دارد.

بقایی درباره تدابیر بازگشت زائران حج گفت: یکی از تبعات تجاوز رژیم صهیونیستی، وضع محدودیت‌هایی بر پروازها به‌دلیل ملاحظات امنیتی بود. این محدودیت‌ها متوجه هموطنان و سایر مسافرانی شد که قصد ورود یا خروج از کشور را داشتند. برای حل این مسئله، تدابیر متعددی در نظر گرفته شد؛ از جمله هماهنگی با سفارتخانه‌ها و کنسولگری‌ها در کشورهایی که محل تمرکز ایرانیان و مسیرهای اصلی پرواز به ایران بودند. حتی اقداماتی نظیر اسکان موقت در مدارس و مساجد وابسته به ایران نیز انجام شد.

وی افزود: در خصوص بازگشت زائران حج که حدود ۸۰ هزار نفر مشرف شده‌اند، تمهیدات خاصی در نظر گرفته شده است. تاکنون ۲۶ هزار نفر از حجاج از طریق مرز زمینی عراق به کشور بازگشته‌اند. از همکاری خوب دولت‌های عربستان و عراق تشکر می‌کنیم؛ این دو کشور برای بازگرداندن زائران از طریق مرز زمینی کمک زیادی کردند. انتظار می‌رود با ادامه این روند، حداکثر ظرف یک هفته آینده، همه حجاج به کشور بازگردند.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نگرانی‌ها از افزایش تنش‌ها در منطقه و میان کشورهای عربی گفت: ما با کشورهای عربی و اسلامی منطقه روابط بسیار خوبی داریم. ایران کشوری است که به سیاست حسن همجواری پایبند است و روابط رو به رشدی در همه عرصه‌ها با همسایگان داشته‌ایم. نتیجه این روابط، بیانیه صریحی بود که در جریان اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در استانبول منتشر شد؛ در این بیانیه، حمله رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران به‌صراحت محکوم شده است.

وی افزود: پیش از آن نیز، ۲۱ کشور عربی بیانیه‌ای در محکومیت این تجاوز صادر کردند و شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب نیز در پی این اقدام موضع گرفتند. بنابراین، نگرانی اصلی باید متوجه اقدامات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی باشد. کشورهای مسلمان و عربی حق دارند نگران تداوم سیاست‌های توسعه‌طلبانه این رژیم باشند؛ رژیمی که تنها حاکمیتی در دنیاست که خاک دو کشور همسایه را اشغال کرده و تنها بازیگری است که همچنان نسل‌کشی علیه مسلمانان و اعراب را دنبال می‌کند.

بقایی اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران نیز در این نگرانی با کشورهای منطقه و فراتر از آن شریک است. بی‌کیفرمانی این رژیم و حمایت‌های کورکورانه آمریکا از آن، بزرگ‌ترین تهدید علیه صلح جهانی به‌شمار می‌رود. توجه داشته باشید که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز صراحتاً اقدام آمریکا را تهدیدی علیه صلح و امنیت بین‌المللی توصیف کرد.

وی اظهار کرد: دفاع، ذاتاً روحیه‌آور است. ما می‌دانیم که در موضع حق هستیم. کشوری هستیم که مورد تجاوز قرار گرفته‌ایم. گذشته را به یاد داریم؛ رژیم بعث عراق به ایران تجاوز کرد و ملت ایران هشت سال با تمام توان برای دفاع از تمامیت سرزمینی‌اش ایستاد. بنابراین، با روحیه‌ای قوی‌تر از گذشته، در برابر دشمن خواهیم ایستاد و او را ناکام خواهیم گذاشت. این شر نیز، به بهترین شکل ممکن دفع خواهد شد.

وی تأکید کرد: برای دنیا روشن شده است که اگر در برابر شرارت و آتش، مقابله‌ای صورت نگیرد، حتماً گسترش خواهد یافت. جنایات رژیم صهیونیستی حتی محدود به منطقه نخواهد ماند و دیر یا زود این رژیم سراغ کشورهای اروپایی خواهد رفت. ممکن است این سخن امروز خنده‌دار به‌نظر برسد، اما تاریخ نشان خواهد داد که رژیم صهیونیستی به دلایل و بهانه‌هایی که در اختیار دارد، سرانجام به سمت کشورهای اروپایی خواهد رفت و آن روز برای پشیمانی، بسیار دیر خواهد بود.

بقایی اظهار کرد: درباره وضعیت کنونی برنامه هسته‌ای ایران، کوچک‌ترین ایرادی نتوانستند پیدا کنند. بر همین اساس، روشن است که گزارش گروسی تنها بهانه‌ای برای حمله به تأسیسات هسته‌ای بود. آقای گروسی با تأخیر، صراحتاً اعلام کرد که هیچ دلیل یا مدرکی وجود ندارد که برنامه هسته‌ای ایران به‌سوی ساخت سلاح حرکت می‌کند. وقتی چنین حرفی را فردی می‌زند که مسئول آژانس است و مورد اعتماد طرف‌ها قرار دارد، حتی اگر دیر گفته شده باشد، باید همان موقع در گزارش قید می‌کرد، نه اینکه گزارشی منتشر شود که مبنای شبهه و زمینه‌ساز تعرض به خاک ایران و تأسیسات هسته‌ای‌اش شود.

وی بیان کرد: ایرانیان بهتر از هر کس می‌دانند که چگونه باید از کیان خود دفاع کنند. ملت ایران برای عزت و استقلال خود ثابت کرده که به هیچ عنوان حاضر به باج دادن نیست. آمریکا باید یک نکته مهم تاریخی را مدنظر قرار دهد: در نظر مردم ایران، ایالات متحده همواره عاملی برای کارشکنی در مسیر توسعه و استقلال کشور بوده است. ایرانیان هیچ‌گاه کودتای سال ۱۹۵۳ را فراموش نمی‌کنند؛ زمانی که پس از ملی شدن صنعت نفت، آمریکا و انگلیس قطعنامه‌ای را علیه ایران به شورای امنیت سازمان ملل ارائه دادند. این واقعه را حتماً جست‌وجو و مطالعه کنید.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: دروغ‌گویی سیاست‌گذاران آمریکایی مسبوق به سابقه است، اما درباره برنامه هسته‌ای ایران چنین امکانی وجود ندارد؛ چراکه این برنامه تحت شدیدترین بازرسی‌ها و نظارت‌های آژانس انرژی اتمی قرار دارد. آن‌ها می‌توانستند از خود گروسی در این‌باره سؤال کنند. در خصوص برنامه هسته‌ای ایران، نمی‌توان ادعا کرد که از حقیقت منحرف شده‌ایم، چون تعمداً و با آگاهی کامل تصمیم گرفته شده است، در حالی که همگان می‌دانند برنامه هسته‌ای ایران مطلقاً صلح‌آمیز است.

وی درباره نشست ژنو اظهار کرد: در شرایطی که کشور ما تحت تجاوز نظامی بی‌رحمانه قرار دارد، تمام تلاش ما بر دفاع از کشور، پایان دادن به تجاوز، پاسخ‌گو کردن متجاوز و اطمینان از عدم تکرار چنین جنایت‌هایی متمرکز شده است. سفر آقای عراقچی به ژنو با هدف مطالبه اقدام مسئولانه از سوی کشورهای اروپایی انجام شد.

بقایی گفت: در جریان این سفر، موضوع مسئولیت کشورهای اروپایی مورد تأکید قرار گرفت. کشورهای اروپایی، به‌ویژه انگلیس و فرانسه که عضو دائم شورای امنیت هستند و همچنین سایر اعضای برجام، موظف‌اند در برابر این قانون‌شکنی آشکار واکنش جدی نشان دهند. موضع ما درخصوص برنامه هسته‌ای کاملاً شفاف است؛ ما هیچ‌گاه چیزی فراتر از حقوق خود طبق معاهده منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای (NPT) مطالبه نکرده‌ایم.

وی افزود: آقای عراقچی هم‌زمان با این سفر، در اجلاس عالی‌رتبه شورای حقوق بشر نیز شرکت کرد تا از این فرصت برای رساندن صدای مظلومیت و اقتدار ملت ایران به گوش کشورهای دیگر استفاده کند.

وی ادامه داد: اگر شورای حقوق بشر به تعهدات خود پایبند باشد، باید صراحتاً اقدام رژیم صهیونیستی را محکوم کند؛ اعم از کشتار زنان و کودکان ایرانی، حمله به مناطق مسکونی و حتی آمبولانس‌ها. بنابراین، سفر به ژنو فرصت مهمی بود تا این جنایات به‌طور رسمی و حقوقی مطرح و پیگیری شود.

بقایی تصریح کرد: قطعنامه اخیر سازمان همکاری اسلامی بسیار مهم است. کشورهای عربی به خوبی آگاه هستند که به عنوان بخش جدایی‌ناپذیر از جغرافیای منطقه، نسبت به آثار و تبعات بلندمدت تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورهای منطقه، مسئولیت دارند. بنابراین، انتظار ما این است که این کشورها از هیچ تلاش جمعی برای پایان دادن به این تجاوز آشکار و اتخاذ اقدامات جدی و مؤثر علیه این رژیم، کوتاهی نکنند.

گزارش از سمیرا انصاری

انتهای پیام