صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۰۸۵۱۰۴
تاریخ انتشار : ۱۵ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۳

شعب خارجی: سمینار علمی «نقش عقل در فهم معارف اسلامی» دیروز، ۱۴ فروردین، در سالن «عبدالعزیز العروی» تونس برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) شعبه آفریقا، این سمینار هم‌زمان با برپایی سی‌ویکمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تونس با همکاری مشترک رایزنی فرهنگی ایران در تونس و مدیریت این نمایشگاه و دانشگاه ادیان و مذاهب قم برگزار شد.
در این سمینار که تعدادی از علاقمندان به فلسفه اسلامی و مصطفی بروجردی، سفیر کشورمان در تونس نیز حضور داشت، صادق رمضانی گل‌افزانی، رایزن فرهنگی کشورمان در تونس طی سخنانی ضمن تشکر از مسئولان نمایشگاه به ویژه محمد محجوب، رئیس این دوره نمایشگاه به معرفی حجت‌الاسلام علیرضا ایمانی، مدرس حوزه علمیه قم و استاد دانشگاه ادیان و مذاهب پرداخت.
حجت‌الاسلام ایمانی نیز در سخنرانی خود که متن آن به صورت مکتوب توسط رایزنی تکثیر شد و در اختیار حاضران قرار گرفته بود، از قرآن کریم به عنوان معجزه ابدی پیامبراعظم(ص) و اولین منبع و مصدر معارف اسلامی نام برد.
این استاد حوزه‌های علمیه با بیان این نکته که در قرآن کریم به نقش عقل در بیش از یک سوره اشاره شده است، عقل را تنها راه نجات بشر و تقلید کورکورانه را عامل اساسی گمراهی و شکست انسان دانست و افزود: امت اسلامی پس از رحلت پیامبر اکرم(ص) در اصول و فروع و سلوک اختلاف پیدا کردند و با تأسیس مذاهب مختلف به این اختلافات دامن زدند.
استاد دانشگاه ادیان و مذاهب خوارج را که مؤسس فرقه مرجئه(نهادینه‌ترین تفکر ضد عقلی) بودند، زمینه‌سازان تغییر معنای حقیقی ایمان ذکر و اکتفای آنان به تعهد قلبی و پرهیز از التزام عملی را تشریح کرد.
ایمانی با ارائه تعریفی مختصر از دو فرقه اهل حدیث(اشاعره) و معتزله به این نکته اشاره کرد که اشاعره صرفا برای فهم دین از متون مقدس یعنی قرآن و روایات پیامبر(ص) و صحابه ایشان استفاده می‌کردند و از تعقل بهره‌ای نمی‌بردند و در برابر آنان معتزله بودند که به صورت افراطی از تعقل استفاده می‌کردند و متون مقدس را در مرحله بعدی قرار می‌دادند.
عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب افراط و تفریط را از عوامل سقوط و نشانه عدم خردورزی در امور دانست و با استناد به فرمایش امام صادق(ع)، عقل را آهنربای قرب الهی و عبودیت و زمینه‌ساز ورود به بهشت تعریف کرد.
حجت‌الاسلام ایمانی در این نشست علمی به سؤالات حاضران که از اساتید دانشگاه‌ها و نویسندگان تونسی بودند، پاسخ داد.