در ادامه به خلاصهای مطالب ارائه شده در این اینفوگرافیک اشاره میشود:
چنانکه خداوند وارثان کتاب الهی را(امّت اسلامی) در برخورد با قرآن کریم، به سه گروه ستمکار، معتدل و پیشرو تقسیم کرده است: «...أَوْرَثْنَا الْكِتَابَ الَّذِينَ اصْطَفَيْنَا مِنْ عِبَادِنَا فَمِنْهُمْ ظَالِمٌ لِنَفْسِهِ وَمِنْهُمْ مُقْتَصِدٌ وَمِنْهُمْ سَابِقٌ بِالْخَيْرَاتِ بِإِذْنِ اللَّهِ..»(فاطر/32)، اباعبدالله (ع) نیز در دو حدیث مذکور، به مراتب و درجات تدریجی فهم قرآن اشاره میفرماید.
این دو روایت، بیان میکند که مخاطبان قرآن دارای مراتبی هستند و هر کدام براساس استعداد و تلاش خویش از آن بهره میبرند. آن حضرت، همانند پدر بزرگوارشان امیرمؤمنان(ع)، قرآن را همانند دریایی بیکران و ژرف معرفی میکند «بَحْراً لَا يُدْرَكُ قَعْرُهُ» (دریایی که اعماقش درک نشود) [نهجالبلاغه،خطبۀ 198،فراز پایانی]، که ظاهر و ساحلی زیبا و شگفت(فصاحت و بلاغت و آهنگ الفاظ و ... قرآن) دارد، که عوام و خواص هر یک از منظره زیبا و امواج بیکران آن بهرهای میبرند و نیز این دریا باطن بسیار عمیق (تأویل آیات الهی، لطائف، حقایق و ...) دارد که جزء ناخُدایان و غَواصان (اُولیاء و اَنبیاء)آگاه و باتجربه، نمیتوانند از مرواریدهای درون صَدفها و مواهِب متعدّد دریا صید کنند.
حال سؤال این است که «زیرِ دریا خوشتر آید یا زِبَر»؟ پس برای فهم چینش حکیمانه و مهندسی آیات الهی، لازم است به سراغ تدبّر برویم؛ یعنی در مرحله الفاظ و عبارت قرآن نمانیم تا مورد سرزنش الهی قرار نگیریم «أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ و َلَوْ كَانَ مِنْ عِنْدِ غَيْرِ اللَّهِ لَوَجَدُوا فِيهِ اخْتِلَافًا كَثِيرًاَ»(نساء/82)
برای مشاهده اینفوگرافیک در ابعاد واقعی، راست کلیک کرده و گزینه open image in new tab را انتخاب کنید.