صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۲۷۵۷۶۳
تاریخ انتشار : ۲۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۰:۳۴
پرسشگری در قرآن کریم؛ سوره نازعات

عموم پرسش‌های قرآن کریم، استفهام حقیقی نیستند بلکه استفهام مجازی (تقریری) است و مفسران معتقدند که قرآن کریم در اسلوب پرسش می‌خواهد مخاطب را به شنیدن حکایت موسی(ع) ترغیب کند.

حجت‌الاسلام علیرضا قبادی، جامعه‌شناس و کارشناس دین در ادامه یادداشت‌هایی که با محور پرسشگری در قرآن کریم برای ایکنا ارسال کرده است، طی یادداشتی به تحلیل پرسش‌های مطرح شده در سوره نازعات پرداخته است که این یادداشت را با هم می‌خوانیم.

با اتمام ماه مبارک رمضان به رسم مألوف در شب‌های جمعه و مناسبت‌ها، کوتاه گفتارهایی را تقدیم می‌داریم. یادآوری می‌شود تاکنون در بیست و نه گفتار به پرسش‌های قرآن پرداخته شد. بحث به پرسش‌های چهارگانه سوره نازعات رسید، پرسش نخست این سوره نیز بحث و بررسی شد. در گفتار حاضر به پرسش دو‌م سوره نازعات، می‌پردازیم.

پرسش دوم سوره نازعات چنین است «آیا حدیث(خبر) موسی به تو رسید»؟ مشابه این پرسش در سوره طه آیه 9 نیز تکرار شده است. چنانچه اشاره شد، عموم پرسش‌های قرآن کریم، استفهام حقیقی نیستند.

پرسش دوم سوره نازعات نیز استفهام مجازی (تقریری) است. مفسران معتقدند که قرآن کریم در اسلوب پرسش می‌خواهد مخاطب را ترغيب کند به اينكه خبر و حکایت موسی(ع) را پی جویی کرده و فرجام آن را بنگرد.

هسته اصلی خبر یا حدیث موسی در سوره نازعات این چنین است «آنگاه که پروردگارش او را در وادی مقدس ندا داد» در ادامه در آیاتی کوتاه(۱۷-۲۶) به رد دعوت موسی از جانب فرعون و گرفتار شدن فرعون به عذاب دنيا و آخرت اشاره کرده است، سپس حکایت موسی(ع) مایه عبرت خاشعان شمرده شده است. خبر موسی (ع) انذار و اتمام حجتی برای منكران قيامت و عاقبت کار  آنان و همچنین تسلایی برای پیامبر خاتم(ص) و پیروان او تا دامنه قیامت است.

لازم به ذکر است، نام حضرت موسی(ع) ۱۳۶ بار در قرآن امده است؛ در حالی که نام هیچ پیامبری را حتی نصف این تعداد (جزء حضرت ابراهیم ۶۹ بار) نیز ذکر نکرده است. نحوه تولد، چگونگی به رسالت رسیدن و مواجهه حضرت موسی (ع) با فرعون و.... از جمله اخبار موسی در قرآن کریم است.

انتهای پیام