صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۲۷۸۹۳۷
تاریخ انتشار : ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۰۴
رحیمی در افتتاحیه اجلاس بین‌المللی حقوق بشر در رهیافت شرقی

وزیر دادگستری در آیین افتتاحیه نخستین دوره اجلاس بین‌المللی حقوق بشر در رهیافت شرقی گفت: بدون‌شک یکی از چالش‌های اجرای حقوق بشر در جهان ریشه در تفاوت دیدگاه‌های شرقی و غربی دارد؛ نگاه تهاجمی غرب و عدم توجه به ارزش‌های بومی در مشرق زمین به جای اینکه موجب پیشرفت حقوق بشر شود آن را تضعیف خواهد کرد.  

به گزارش خبرنگار ایکنا، امین‌حسین رحیمی، وزیر دادگستری در آیین افتتاحیه نخستین دوره اجلاس بین‌المللی حقوق بشر در رهیافت شرقی که امروز، دوشنبه هشتم اردیبهشت‌ماه در سالن الزهرا(س) سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد، گفت: بسیار خرسندم امروز در جمع شما در این رویداد بین‌المللی که به موضوع مهم حقوق بشر در رهیافت شرقی می‌پردازد، شرکت کردم. امروز یکی از دغدغه اصلی بشر در قرن ۲۱ تحقق عدالت برای بشریت است.

وزیر دادگستری افزود: ایجاد مفهوم حقوق بشر برای تحقق این آرمان بشری است. برخلاف آنچه که برخی از نویسندگان غربی ادعا کردند مغرب زمین، مبدع و پایه‌گذار حقوق بشر بوده است و باید اذعان کرد احترام به حقوق انسانی در مشرق زمین ریشه‌دار است. مشرق زمین را آنچه ویل دورانت به آن لقب داده است «گهواره تمدن خوانده است». بابلیان نجوم و فیزیک را توسعه دادند و ایران پیش از امپراتوری روم، بزرگترین امپراتوری تاریخ را به ثبت رسانده است.

وی ادامه داد: گذشته از پیشرفت‌های مادی، نقش این تمدن از صیانت حقوق بشر غیرقابل انکار است. قانون حمورابی که به دستور حمورابی، پادشاه بابل در باب حقوق جزا، مدنی و تجارت در حدود هزار و ۷۵۰ سال پیش از میلاد مسیح نوشته شد، سندی زنده از ایجاد یک چارچوب مکتوب برای حفظ حقوق انسانی در جامعه متمدن به شمار می‌رود. چه کسی است که نام منشور کورش کبیر را نشنیده باشد و منکر قدمت آن در احترام به حقوق بشر باشد. منشوری که در آن حقوق انسانی دشمنان نیز محترم شمرده شده است. پر واضح است تمام اینها در روزگاری بود که هنوز تا فجر آغاز تمدن غرب صدها سال زمان باقی بود.

رحیمی اظهار کرد: قوانینی که بر بردباری  احترام متقابل، تأکید بر عدالت، پرهیز از خشونت سخن گفته است در تمدن مشرق زمین تکوین یافته و به بارور رسیده است. همین اصول است که در ادیان الهی خصوصاً مسیحیت و اسلام مورد تأکید قرار گرفته است. حقیقت این است که گاه فراموش می‌کنیم، مسیحیت دینی است که در مشرق زمین جاری شد و فرامین انسان‌ساز آن در غرب تأثیرگذار بود.

وزیر دادگستری بیان کرد: گذشته از آن، اصول حقوق بشر در تمامی دین مبین اسلام به عیان هویداست. پیامبر(ص) که در برابر مشرکان و مستکبران جامعه عربستان قیام کرد تعلیماتی مبتنی بر برادری و برابری و آزادی انسان‌ها مطرح کرد. او بود که تمایزات را لغو کرد و اجرای قسط و عدل و احقاق حقوق ضعفا را مطرح کرد و در کتاب جاویدان خود، قرآن کریم، انسان را به عنوان خلیفه و جانشین خدا بر زمین معرفی کرد که صاحب تمامی حقوق طبیعی، سیلسی، اجتماعی و مدنی است. همین رویکرد در سیره عملی تشیع به بهترین وجه ممکن در کلام معصومین(ع) به ویژه فرمان امام علی(ع) به استاندار خود بیان شده است. ایشان در  این فرمان می‌فرماید «ای مالک، مالک نفس خود باش و آن را از هر ناروا بازدار که همانا سخت‌گیری بر نفس عین انصاف است. دلت را نرمش با مردم لبریز کن.»

وی گفت: تردیدی نیست که میان نگاه حقوق بشری غرب با نگاه شرقی یک تفاوت اساسی وجود دارد. نگاه حقوق بشری غرب، فردمحور است و حال آنکه نگاه حقوق بشر شرقی اجتماع‌محور است که در آن به توازن میان آزادی و مسئولیت در کنار هم جمع شده است. در نگاه شرقی انسان‌ها مجاز نیستند که با تمام آزادی و فرد محوری با ترک فعل خود به جامعه آسیب برسانند و یا اخلاق را زیرپا بگذارند.

رحیمی اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر این رویکرد مسئولانه و اجتماعی از حقوق بشر معتقد است آزادی‌های فردی و اجتماعی در چارچوب قانون از جمله حقوق اولیه هر انسانی است و کسی حق ندارد این حقوق را نقض کند. بدون‌شک یکی از چالش‌های اجرای حقوق بشر در جهان ریشه در تفاوت دیدگاه‌های شرقی و غربی دارد؛ نگاه تهاجمی غرب و عدم توجه به ارزش‌های بومی در مشرق زمین به جای اینکه موجب پیشرفت حقوق بشر شود آن را تضعیف خواهد کرد. 

انتهای پیام