صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۲۵۳۷۷۴۵
تاریخ انتشار : ۰۲ خرداد ۱۳۹۲ - ۲۳:۴۱

گروه ادب: رئيس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران شب گذشته، 2 خرداد در مراسم رونمايی از مناجات اميرالمومنين(ع) با اشاره به اهميت وقف در حوزه فرهنگ و ادب گفت: نذر فرهنگی در تمدن و فرهنگ، تاريخ، انديشه و علم بشريت ماندگار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری بين‌المللی قرآن(ايكنا)، رونمايی «مناجات» منثور و منظوم حضرت اميرالمومنين(ع) با حضور سيدمحمدمجتبی حسينی، رئيس موسسه كتابخانه و موزه ملی‌‌ ملك و امير خوراكيان، رئيس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران شامگاه روز پنجشنبه، دوم خرداد در موزه ملی ملك برگزار شد.
سيدمحمدمجتبی حسينی، رئيس موسسه كتابخانه و موزه ملی‌‌ ملك با اشاره به اهميت وقف و نذر فرهنگی گفت: تاكنون انواع نذرها را شاهد بوده‌ايم، اما نذر ديگری كه می‌تواند اتفاق بيفتد و بايد مورد توجه باشد، نذر فرهنگی است. اگر مجموعه‌داران آثار فرهنگی، آثار خود را به موزه‌های ملی هديه دهند تا به عنوان يك اثر ملی و ميراث فرهنگی و تاريخی باقی بماند، اين ميراث به همه نسل‌های آينده منتقل می‌شود.
وی افزود: در سال گذشته استاد مجتبی ملك‌زاده مناجات منظوم منسوب به اميرالمومنين(ع) را كتابت و به موزه و اسناد آستان قدس رضوی اهدا كردند و امسال نذر ديگری داشتند كه مناجات منثور حضرت امير(ع) را كتابت كرده و آن را برای نگهداری به موزه ملك سپردند.
حسينی در ادامه گفت: اين مناجات را به صورت يك پوستر چاپ كرديم تا آن را به عنوان هديه به مناسبت ميلاد مبارك حضرت اميرالمؤمنين علی(ع) در اختيار مهمانان قرار دهيم.
امير خوراكيان در ادامه اين مراسم با اشاره به اهميت امر وقف و اهدای آثار فرهنگی و تاريخی اظهار كرد: خدا را شكر می‌كنيم كه هر زمان وارد اين مجموعه مبارك می‌شويم، روح تازه‌ای می‌يابيم كه به بركت آثار تازه و تلاش‌های نو، به وجود آمده و هر روز بر قيمت و ارزش آنها افزوده می‌شود.
وی با اشاره به نذر فرهنگی تصريح كرد: ما به انواع نذر می‌توانيم اشاره كنيم، به ويژه كه اين امر در نزد شيعيان جايگاه ويژه‌ای دارد و در آيه‌ای از قرآن كريم هم به اين موضوع مهم اشاره شده است و چيزی نيست كه با آن آشنا نباشيم و يا جايگاه ناشناخته‌ای داشته باشيم.
خوراكيان ادامه داد: در نذر عادی و معمولی يا مادی نياز خانواده يا فرد در حوزه جاری مادی برطرف می‌شود، البته آن هم جايگاه خود را دارد، اما در نذز فرهنگی يك اثر ماندگار می‌شود كه در فكر، علم و انديشه است و برای ساليان سال نسل‌ها از آن بهره‌مند می‌شوند.
عضو هيئت مديره مؤسسه كتابخانه و موزه ملی ملك با اشاره به كيفيت و ارزش محتوايی هر عملی بيان كرد: مقايسه اين گونه اقدامات و كارها نشان می‌دهد كه جايگاه روح، محتوا و علم از ارزش بالايی برخوردار است و كيفيت و ارزش كيفی هر چيزی در رتبه نخست قرار دارد و ارزش كيفی با ظواهر عمل قابل مقايسه نيست.
وی با بيان اينكه كار در حوزه فرهنگ، تمدن، تاريخ، علم و انديشه ماندگار می‌شود، تصريح كرد: جا دارد در شرايط فعلی نكاتی را در مورد نذر فرهنگی مورد توجه قرار دهيم كه از جمله آنها می‌توان به جايگاه نذر فرهنگی، كمك و ياری فرهيختگان و دست اندركاران امور فرهنگ و اطلاع‌رسانی در اين راستا اشار كرد.
خوراكيان با اشاره به جايگاه نذر فرهنگی گفت: لازم است همه نهادها و دست‌اندركاران رجوع و توجه تازه‌ای به اين موضوع داشته باشند؛ چرا كه اين اقدام ارزشمند در توسعه فرهنگ و حتی در گردش اقتصادی فرهنگ و هنر هم نقش به سزايی دارد، از اين رو می‌شود از همه نهادها و سازمان‌های فرهنگی استمداد خواست كه به اين موضوع توجه كنند و ابعاد آن را تبيين كرده و برای رشد فرهنگ و ماندگار كردن تاريخ و تمدن قدمی بردارند.
وی با قدردانی از مجموعه‌داران، فرهيختگان و انديشمندان در اهدای چنين آثار فرهنگی باارزشی، اظهار كرد: به بركت جملات و آثار ارزشمندی كه خلق شده است، هنر در قالب اين مفاهيم ارزش می‌يابد و اين آثار، نذر فرهنگی ماندگار برای همه نسل‌های آينده تلقی می‌شود.
خوراكيان از اهل فرهنگ و هنر خواست تا در شب ميلاد حضرت علی(ع) نيتی كرده و به يمن روا شدن حاجت خود، هر كس با توجه به ظرفيت‌های خود اقدامی انجام دهد. از جمله اهدای يك اثر فرهنگی و يا انجام يك اقدام فرهنگی.
رئيس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، اطلاع‌رسانی در اين زمينه را مهم خواند و بيان كرد: رسانه‌ها بايد در راستای آشنايی و آگاهی عموم جامعه برنامه‌های متنوعی تهيه كنند و در عرصه فرهنگ عمومی جامعه احساس مسئوليت بيشتری داشته باشند.
خوانش كتاب «جوانمرد، نام ديگر تو» توسط ميكائيل شهرستانی، اجرای نوای زورخانه، پخش كليپ مؤذن‌زاده و رونمايی از آثار «مناجات منثور» حضرت اميرالمؤمنين(ع) اثر اهدايی از استاد مجتبی ملك‌زاده و بازنشر «مناحات منظوم» منسوب به حضرت علی(ع) به خط سلطان‌محمد خندان از برنامه‌های ديگر اين مراسم بود.
گفتنی است كه نسخه نفيس خطی «مناجات» منسوب به علی بن ابيطالب(ع) به شماره 5929 در گنجينه نسخه‌های خطی كتابخانه و موزه ملی ملك نگهداری می‌شود. اين نسخه ارزشمند در سده 9 هجری به وسيله «سلطان‌محمد خندان»، خوش‌نويس مشهور خراسانی به خط نستعليق، روی كاغذ ختايی كتابت شد و به شيوه لاكی طرح با گل و بوته درون لاجورد مشكی با گل زنبق تجليد شده است. از ويژگی‌های منحصر به‌ فرد اين نسخه خطی اين است كه به شيوه رنگه‌نويسی كتابت شده.
«سلطان‌محمد خندان» از خوش‌نويسان ايرانی است كه در دربار سلطان‌حسين بايقرا به فعاليت هنری مشغول بوده است. او از خوشنويسان خراسان و از جمله شاگردان تراز اول «سلطان‌علی مشهدی» به شمار می‌آيد.
مناجات منسوب به اميرالمومنين با همكاری موسسه كتابخانه و موزه ملی ملك و فرهنگستان هنر، با حفظ ويژگی‌های اصيل نسخه اصل موجود در گنجينه وقفی حاج حسين آقا ملك، بازنشر شده است.