محمد امین افرا، محقق طب اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از چهارمحال و بختیاری، با اشاره به باید و نبایدهای تغذیه در ماه مبارک رمضان، اظهار کرد: در ماه رمضان به دلیل اینکه در طول روز معده کوچک میشود و رطوبتش را از دست میدهد، در هنگام افطار نباید به سرعت پر شود به همین دلیل بهترین روش استفاده از آب جوش و خرما و پس از گذشت 30 دقیقه، غذا خوردن است.
وی خرما و رطب را از غذاهای کم حجم و پر ارزش دانست و اظهار کرد: توصیه میشود رطب و خرما در وعدههای مختلف به ویژه سحری به صورت فرد(یک، سه، پنج و ...) خورده شود.
افرا همچنین، نوشیدن شیر گرم محلی در وعده سحر به همراه عسل یا زنجبیل را توصیه کرد و افزود: از غذاهایی با ماهیت سرد همچون ماست و دوغ کارخانهای، غذای تند و سرخ کرده بپرهیزید.
این محقق طب اسلامی شیره انگور را غذایی انرژیبخش برای افرادی که دچار احساس ضعف هستند دانست.
وی نوشیدن آب سرد و یکنفس آب خوردن را از عوامل مهم تشنگی در ماه رمضان عنوان کرد و افزود: برای جلوگیری از تشنگی باید از نوشیدنیهای ولرم و شربتهایی همچون تخم شربت، آب و عسل و خاکشیر استفاده شود.
افرا همچنین، شربت آبلیمو، سکنجبین و سرکه شیره را از بهترین نوشیدنیها برای کاهش احساس گرمای شدید در این دوران عنوان کرد.
وی در ادامه روزه گفتن را بهترین فرصت برای افراد دیابتی دانست چراکه روزه استراحتی برای لوزالمعده محسوب میشود؛ همچنین خوردن گرمیها برای افراد دیابتی درمان است.
این محقق طب اسلامی بهترین گوشت را نیز گوشت شتر دانست و با بیان اینکه گوشت گوسفند و بره پس از گوشت شتر مناسب است، تصریح کرد: خوردن گوشت شتر ضعف، کمخونی، بدن درد و روماتیسم را برطرف میکند.
وی همچنین، گوشت بلدرچین را گوشتی لذیذ عنوان کرد و افزود: بر خلاف ظاهر کوچکش بسیار سیر کننده است و انرژی فوقالعادهای دارد.
افرا در ادامه به توضحاتی در مورد نحوه غذا خوردن در سایر ایام سال پرداخت و گفت: در طب اسلامی روش خوردن غذا، درمان به شمار میرود بنابراین بر اساس توصیههای این طب تا گرسنه نشدهاید غذا نخورید، زیرا در غیر این صورت علاوه بر عدم جذب ویتامینها، غذا به سم تبدیل میشود.
وی صبحانه و شام را دو وعده اصلی غذایی در طب اسلامی دانست و افزود: خوردن صبحانه موجب نشاط و شادابی در افراد خواهد شد اما ناهار بدترین وعده غذایی است زیرا بدن را پیر میکند و کسالتآور است.
محقق طب اسلامی همچنین اظهار کرد: برای سالم ماندن و لاغر شدن بهتر است غذا به طور کامل جویده شود و غذا به صورت نشسته و با آرامش خورده شود.
وی سریع غذا خوردن را عامل چاقی و استرس عنوان کرد و افزود: این نوع غذا خوردن عامل بسیاری از بیماریها است.
وی در پایان با بیان اینکه شیر گاو دوا و روغن آن شفا است، تاکید کرد: از خوردن گوشتهای گاو، گوساله و مرغ خودداری شود زیرا که موجب میشود صفتهای آنها در انسان پدیدار شده و افکار شان همانند آنها میشود.