صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۴۷۷۵۱۵
تاریخ انتشار : ۰۳ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۳:۲۹
حجت‌الاسلام مصدق تصریح کرد:

گروه جهاد و حماسه: معاون قضایی و حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح گفت: به رغم تمام تلاش‌های صورت گرفته، تاکنون جایگاه فقه در مدیریت جامع مشخص نشده و جا نیفتاده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین محمد مصدق، معاون قضایی و حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح در همایش علمی «فقه نظامی» با بیان اینکه به رغم تمام تلاش‌های صورت گرفته، تاکنون جایگاه فقه در مدیریت جامع مشخص نشده و جا نیفتاده است، عنوان کرد: پس از گذشت 37 سال از عمر انقلاب و علیرغم کارهای زیادی که انجام گرفته، هنوز جایگاه فقه در نظام اسلامی مشخص نشده است.

وی ادامه داد: یکی از مهمترین ویژگی‌های نظام اسلامی این است که حاکمیت با ولی فقیه است و مشروعیت همه کارهایی که در نظام اسلامی صورت می‌گیرد با تنفیذ مقام عظمای ولایت است.

معاون قضایی و حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح بیان کرد: این اندیشه نویی از دیدگاه اسلام است؛ البته نه اینکه امروز به وجود آمده باشد، بلکه یک اندیشه مترقی است.

مصدق گفت: مصوبات شورای عالی امنیت ملی نیز که در حکم قانون است، تا زمانی که مقام عظمای ولایت آنها را تایید نکند، از لحاظ قانونی ارزشی نخواهد داشت. در قوه مقننه نیز تا زمانی‌که تنفیذ مقام عظمای ولایت نباشد، مصوبات مشروعیت نداشته و قانونی نیست.

وی با بیان اینکه رئیس قوه قضاییه را مقام عظمای ولایت تعیین می‌کنند، افزود: در نهایت اگر تایید مقام معظم رهبری نباشد، هیچ تاییدی صورت نمی‌گیرد. در قوه مجریه، رئیس جمهوری نیز که با آرای مردم انتخاب می‌شود، اگر تنفیذ رهبری نباشد، رأی مشروعیت نخواهد داشت.

معاون قضایی سازمان قضایی نیروهای مسلح با تاکید بر اینکه یکی از مهمترین افتخارات نظام این است که نیروهای مسلح تحت فرماندهی ولی امر مسلمین مدیریت می‌شوند، گفت: وقتی موضوع سلامت قشرهای مختلف را بررسی می‌کنیم از همه لحاظ می‌بینیم که سلامت این نیرو با هیچ دستگاهی قابل قیاس نیست و میزان تخلف به مراتب از همه لحاظ بسیار کمتر بوده و این مهم مایه افتخار است.

وی اظهار کرد: متاسفانه پس از گذشت 37 سال از عمر انقلاب اسلامی تاکنون لایه‌های این مفاهیم هنوز شکافته نشده است. در زمان جاهلیت، مرسوم بود که چند نفر را به جای یک نفر می‌کشتند که غربی‌ها حدود 300 سال پیش قاعده‌ای را گذاشتند که این عمل درست نیست و به آن قاعده مجازات گفتند و اکنون نیز به آن تکیه می‌کنند، در حالی که وقتی به فقه غنی اسلامی مراجعه کنید می‌بینید که 1400 سال پیش این مسائل در اسلام مورد تاکید قرار گرفته است.

مصدق با بیان اینکه اگر از دیدگاه اسلام مجازات‌ها مورد بررسی قرار گیرد می‌بینید که مجازات بر اساس جرم تعیین می‌شود که به آن قاعده تفکیک می‌گویند، افزود: به عنوان مثال اگر در فقه غنی اسلامی شخصی روزه خود را عمداً باطل کند باید کفاره داده و یا به دیگر احکام آن عمل کند که به آن قاعده مجازات می‌گویند.

مصدق با تاکید بر اینکه یکی از موضوعات پرچالش در نظام اسلامی رعایت حقوق متهم است، گفت: در این باره غربی‌ها زیاد حرف می‌زنند؛ در حالی که اگر به فقه اسلام مراجعه کنید می‌بینید هیچ دینی نمی‌توان پیدا کرد که به اندازه اسلام در مورد رعایت حقوق متهم مطلب داشته باشد.

همچنین در ابتدای این همایش، سرتیپ حمید کریمی، دبیر نخستین همایش فقه نظامی با اشاره به اینکه پیروزی انقلاب اسلامی و سپس وقوع جنگ تحمیلی در ایران فرصتی را پدید آورد تا به موضوع فقه نظامی به شکل علمی‌ و کاربردی‌تری پرداخته شود، عنوان کرد: در همین حال با توجه به تجربه گرانبهای دفاع مقدس از جمله ابعاد خصوصیات اعتقادی و رفتاری رزمندگان ارتش اسلام به ویژه فرماندهان یگان‌ها می‌توان به دارا بودن، بصیرت، ولایتمداری، وحدت، فرهنگ عاشورایی، دین‌داری و استقامت اشاره داشت که کراراً مورد تاکید فرماندهی معظم کل قوا قرار گرفته است، لذا با توجه به اهمیت موضوع آمادگی معنوی نیروهای مسلح در مواجهه با تهدیدات حال و آتی نظام سلطه و آن هم در قالب مبانی فقهی، برگزاری همایشی علمی ایجاد زمینه مناسبی برای تبیین و گسترش مفهوم فقه در محیط‌های علمی نظامی همچون دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش جمهوری اسلامی تلقی شده و یکی از کارویژه‌های مهم و اساسی نیروهای مسلح قلمداد می‌شود.

کریمی در تبیین اهداف این همایش گفت: تامین فرامین و منویات مقام معظم رهبری درخصوص ارتقای آمادگی رزمی مبتنی بر آگاهی‌های دینی و مذهبی، ایجاد بستری مناسب به منظور ارائه نظرات و دیدگاه‌های تخصصی در زمینه مسائل فقه نظامی، ایجاد زمینه‌های لازم به منظور تعامل اثربخش، ارتباط و پیوستگی علمی و پژوهشی میان پژوهشگران مسائل دینی با جامعه روحانیت، تولید ادبیات ویژه فقه نظامی و نظریه‌پردازی در حوزه علوم دفاعی اسلامی و آشنایی دانشجویان دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش جمهوری اسلامی با علوم دینی و منابع فقهی با رویکرد فرهنگ اسلامی و جهادی اهداف اصلی این همایش است.

وی افزود: محورهای اصلی همایش نیز نقش ولی فقیه در جهاد، نقش نیروی انسانی در جهاد، عملیات نظامی در آموزه‌های دینی و احکام دفاع ملی است.

همچنین در این همایش چهار نفر از شرکت‌کنندگان مقالات خود را ارائه کردند و در ادامه، حجت‌الاسلام و المسلمین عباس محمدحسنی، در سخنانی تاکید کرد: بر اساس آیات قرآن، صلح بر جنگ ارجح است و جنگ وقتی مقدس است و جهاد محسوب می‌‌شود که مشروعیت داشته باشد.

وی تاکید کرد: لحظه لحظه دفاع مقدس حکم فقهی دارد که باید تبیین و بررسی شود.

این همایش دوشنبه، سوم اسفند در دانشگاه جنگ برگزار شد.