صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۳۱۲۱۵۸
تاریخ انتشار : ۰۳ آبان ۱۴۰۴ - ۰۸:۵۸
بیژن مقدم:

کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب مخابره پیام اقتدار ایران به جهان بود، گفت: در حالی‌که دشمنان سعی دارند ضعف ایران را القا کنند، مقام معظم رهبری با بیان صریح خود نشان دادند که ایران نه‌تنها در موضع ضعف نیست بلکه در اوج اقتدار قرار دارد.

رهبر معظم انقلاب در سخنانی با اشاره به یاوه‌گویی‌های اخیر رئیس‌جمهور آمریکا درخصوص منطقه و ایران عزیز گفتند: رئیس‌جمهور آمریکا با سفر به فلسطین اشغالی و بیان مُشتی حرف پوچ همراه با لودگی سعی کرد صهیونیست‌های مأیوس را امیدوار کند و به آنها روحیه بدهد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای مواضع رئیس‌جمهور آمریکا را غلط و در بسیاری از موارد دروغ و حاکی از زورگویی برشمردند و تأکید کردند: اگرچه زورگویی بر روی برخی کشورها اثرگذار است اما به توفیق الهی هرگز روی ملت ایران تأثیری نخواهد گذاشت.

ایشان تصریح کردند: اصلاً شما چه‌کاره هستید که اگر یک کشوری صنعت هسته‌ای دارد شما دخالت کنید بگویید باید و نباید. شما چه‌کاره‌ی دنیایید؟ چه ربطی به آمریکا دارد که ایران امکانات هسته‌ای و صنعت هسته‌ای دارد یا ندارد؟ این دخالت‌ها، دخالت‌های ناباب، ناجور، غلط و زورگویانه است.


بیشتر بخوانید:


در همین راستا ایکنا با بیژن مقدم، کارشناس مسائل سیاسی گفت‌وگو کرد که در ادامه می‌خوانیم:

پاسخ به یاوه‌گویی‌های ترامپ

ایکنا ـ با توجه به رفتار‌ها و مواضعی که در ماه‌های اخیر از سوی آمریکا و شخص ترامپ بروز یافته، ارزیابی شما از واکنش و مواضع رهبر معظم انقلاب در سخنرانی اخیر چیست؟

اگر بخواهیم به صورت کلی به بیانات رهبر معظم انقلاب نگاه کنیم، باید شرایط حساس کشور و منطقه را در نظر بگیریم. سخنان ایشان دو محور اصلی داشت؛ بخش نخست، تجلیل از جوانان و قهرمانان حوزه‌های علمی و ورزشی کشور و بخش دوم، که بسیار مورد توجه قرار گرفت، پاسخ به یاوه‌گویی‌های ترامپ و مواضع متکبرانه آمریکا در قبال ایران و منطقه.

واقعیت این است که ترامپ طی ماه‌های گذشته طوری رفتار کرده که گویی همه‌کاره دنیاست. او نه‌تنها در رفتار، بلکه در گفتار هم صریحاً چنین نگاهی دارد. در هر مسئله‌ای مداخله می‌کند، گاهی موفق نمی‌شود و بعد برای پوشاندن شکست‌هایش بهانه می‌آورد یا مسائل را به تأخیر می‌اندازد یا موقتا کوتاه می‌آید به مانند بحث تعرفه‌ها نسبت به سایر کشورها؛ این رفتارها صرفا به دلیل این است که بگوید «آقای دنیا ما هستیم و هرچه ما می‌گوییم، همان خواهد شد» و حتی گاهی با غرور خاصی ادعا می‌کند که به دلیل علاقه‌مندی به صلح باید به او جایزه صلح نوبل بدهند، چون مثلاً در برخی کشور‌ها مانع از ادامه جنگ شده است!

این دو انگاره که در دنیا و حتی در کشور ما، ممکن است بعضا طرفدارانی داشته باشد و حتی ترامپ به دنبال جا انداختن این موضوع است، مورد هدف رهبر معظم انقلاب قرار گرفت. به عبارت دیگر این تصور و توهم، همان ذهنیتی است که رهبر معظم انقلاب با چند عبارت آن را هدف قرار دادند؛ مانند  اصلاً شما چه کاره هستید؟، آمریکا جنگ‌پرداز است و علاوه بر ترور، جنگ‌افروزی می‌کند.

راه‌اندازی بسیاری از جنگ‌های منطقه توسط آمریکا

این عبارت‌ یعنی بسیاری از جنگ‌ها در منطقه توسط خود آمریکا راه‌اندازی، هدایت و پشتیبانی شده است و این جنگ‌هایی است که دارای هزاران شهید و کشته توسط اسرائیل و دیگران است و بعد دم از صلح‌طلبی می‌زند. 

بنابراین رهبری این دو انگاره را مورد هدف قرار داد؛ تو (آمریکا) نه صلح‌طلب هستی و نه اینکه همه‌کاره دنیا هستی! تو به منطقه ما چه کار داری؟ در این منطقه کشورهایی وجود دارد که خودشان می‌توانند درباره مسائل خود، تصمیم‌گیری کنند. یعنی منطقه متعلق به کشورهای منطقه است و لا غیر. 

ایکنا ـ تحلیل شما از این تفاوت موضع رهبر معظم انقلاب با رهبران دیگر کشور‌ها، چیست؟

رهبر انقلاب، نماد عزت ایران در سطح جهان هستند. در دنیای امروز کسی پیدا نمی‌شود که جرئت کند این‌گونه صریح و مقتدرانه با آمریکا سخن بگوید. روش‌های تحقیرآمیز ترامپ را در برخورد با دیگر کشورها دیدیم. شاهد بودیم که چگونه ترامپ در اجلاس‌ها و نشست‌ها با لحنی تحقیرآمیز با سران کشور‌های اروپایی و عربی رفتار می‌کرد و همه را پایین‌تر از خود می‌نشاند و حتی در نشست شرم‌الشیخ چگونه آنها را تحقیر کرد اما هیچ‌کس پاسخی نمی‌داد. 

احترامی که حاصل ایستادگی ایرانیان درمقابل استکبار است 

ایکنا ـ این مواضع چه تأثیری در نگاه ملت‌ها به ایران داشته است؟

امروز بسیاری از کشورها، حتی در میان مردم جهان، هنگامی که می‌شنوند کسی ایرانی است، با احترام با او برخورد می‌کنند و او را تکریم و تشویق می‌کنند. بسیاری از ایرانیان تعجب می‌کنند که چنین احترامی را تا به امروز ندیدن اما اینک می‌بینند که به صرف ایرانی بودن اینگونه مورد تشویق قرار می‌گیرند؛ این مسئله محصول ایستادگی عزتمندانه ایرانی‌ها در برابر قدرت‌های بزرگ است. این احترام حاصل همان مقاومت و ایستادگی است که جمهوری اسلامی در برابر آمریکا و رژیم صهیونیستی از خود نشان داده است.

ایکنا ـ اشاره‌ای هم به جنگ غزه داشتید؛ در این زمینه چه ارتباطی میان مقاومت ایران و تحولات منطقه می‌بینید؟

بعد از حملات اخیر رژیم صهیونیستی به ایران و جنگ تحمیلی 12 روزه، تنها کشوری که صریح و شجاعانه در برابر آنها موضع گرفت، ایران بود. در حالی‌که دیگر کشور‌ها سکوت کردند یا حتی از اسرائیل حمایت ضمنی داشتند، ایران با اقتدار در کنار مقاومت ایستاد. همین رفتار باعث شده امروز احترام ملت‌ها به ایران بیش از هر زمان دیگری باشد؛ چون در جهانی که همه از اسرائیل حساب می‌برند، فقط ایران است که با صراحت پاسخ می‌دهد.

تأکید بر قدرت دفاعی و بازدارندگی ایران

ایکنا ـ برخی معتقدند سخنان اخیر رهبر معظم انقلاب دربردارنده پیامی روشن پیرامون توانمندی نظامی ایران در برابر ضعیف جلوه دادن ایران توسط دشمنان است.

یکی از نکات مهم در بیانات رهبر معظم انقلاب، تأکید بر قدرت دفاعی و بازدارندگی ایران بود. در حالی‌که دشمنان سعی دارند ضعف ایران را القا کنند، مقام معظم رهبری با بیان صریح خود نشان دادند که ایران نه‌تنها در موضع ضعف نیست بلکه در اوج اقتدار قرار دارد. این پیام روشن بود که ما حاضر به امتیاز دادن در مذاکرات نیستیم بلکه باید قدرت را منتقل کنیم لذا موشک‌هایی که استفاده شده فقط بخشی از توان ایران است و توانمندی‌های بسیار بیشتری وجود دارد؛ بنابراین اگر رژیم صهیونیستی یا هر دشمن دیگری به تجاوز فکر کند، باید بداند که با پاسخ سخت و قاطع ایران مواجه خواهد شد و بسیاری از موشک‌ها در انبارهای نظامی و دفاعی ایران وجود دارد که بهتر از موشک‌های استفاده شده در جنگ 12 روزه هستند. 

ترس دشمن از ملت باورمند به توان خود

ایکنا ـ در مقابل، دشمنان همواره با تبلیغاتی هدفمند تلاش دارند چهره‌ای ضعیف از ایران ارائه دهند. هدف این رویکرد چیست؟

هدف آنها القای ناامیدی و بی‌اعتمادی است. می‌خواهند به مردم القا کنند که ایران برای دفاع از منافع خود یا برای چانه‌زنی در مذاکرات، قدرتی ندارد. در حالی‌که واقعیت برعکس است. رهبر معظم انقلاب با سخنان خود این تصویر جعلی را شکستند و پیام اقتدار را به جهان مخابره کردند. این همان چیزی است که دشمن از آن می‌ترسد؛ یعنی ملتی که به توان خود باور دارد.

ایکنا ـ رهبر انقلاب در بخش دیگری از سخنان خود به تجلیل از جوانان و نخبگان علمی و ورزشی پرداختند. به نظر شما ارتباط این موضوع با پیام اقتدار چیست؟

این دو بخش کاملاً به هم پیوسته‌اند. ایشان در کنار تأکید بر اقتدار نظامی، بر توان درونی ملت و به‌ویژه جوانان تکیه کردند. وقتی رهبر انقلاب می‌فرمایند «شما ستاره‌اید و فردا خورشید می‌شوید»، یعنی به جوانان اعتماد کامل دارند و آنها را محور پیشرفت کشور می‌دانند. این پیام، تزریق امید و خودباوری به جامعه و اعتماد به جوانان است. دشمن با جنگ روانی به دنبال تضعیف امید مردم است اما رهبری با این سخنان دقیقاً بر نقطه مقابل آن دست گذاشتند.

نقش رسانه‌ها در تقویت امیدآفرینی

ایکنا ـ از نظر شما رسانه‌ها چه نقشی در بازتاب و تقویت این امیدآفرینی دارند؟

یکی از مواردی که همیشه مورد توجه بوده است و ریشه خودباختگی، ضعف و تسلیم نیز تلقی می‌شود؛ بحث اعتماد اجتماعی و ناامیدی اجتماعی است. لذا رسانه‌ها در این میان نقش بسیار مهمی دارند. باید موفقیت‌های جوانان، چه در عرصه علمی و چه ورزشی، را به شکل هنرمندانه روایت کنند تا حس افتخار و امید در جامعه تقویت شود.

یکی از ریشه‌های اصلی خودباختگی و سرخوردگی اجتماعی، بی‌اعتمادی به توان داخلی است. لذا امید اجتماعی حائز اهمیت است. توجه به نسل جوان، ریشه بسیاری از نا امیدی‌هاست باید این اعتماد و اعتقاد در میان تمام حوزه‌ها ایجاد شود. 

در سال‌های ابتدایی انقلاب، این اعتماد در بالاترین حد خود بود؛ جوانان در همان زمان فرماندهان نظامی، شهرداران و مدیران کشور بودند و موفق شدند. امروز هم می‌توان با همان نگاه به نسل جدید اعتماد کرد و نتایج بزرگ‌تری به دست آورد. بخشی از این اعتماد‌ها در حوزه‌های علمی، ورزشی و امثالهم است. 

رفتار‌های ترامپ جز خودبرتربینی و تکبر نیست

ایکنا ـ چه میزان رفتارشناسی رهبر معظم انقلاب از شخصیت ترامپ و برخورد‌هایی که اخیرا و به طور کلی با سایر کشور‌ها دارد، ماهیت استکباری آمریکا را برای جهانیان آشکارا و عریان به نمایش گذاشت؟

رهبر معظم انقلاب با متانت و در عین حال صلابت، چهره استکباری آمریکا را به جهانیان نشان دادند. رفتار‌های ترامپ در این سال‌ها چیزی جز خودبرتربینی و تکبر نبوده است. حتی مردم آمریکا هم امروز این رفتار را برنمی‌تابند؛ شاهدیم که در شهر‌های مختلف آمریکا تظاهراتی با شعار «نه به پادشاه» برگزار می‌شود. آنها می‌دانند ترامپ در عمل مانند یک پادشاه رفتار می‌کند، نه رئیس‌جمهور منتخب؛ او به فکر منافع خود است و تصمیمات را شخصاً و بر اساس منافع خود می‌گیرد، نه بر مبنای منافع مردم یا ساختار سیاسی کشورش. این رفتار‌ها ماهیت استکباری نظام سیاسی آمریکا را بیش از پیش برملا کرده و سخنان رهبر معظم انقلاب در حقیقت بازتابی از همین واقعیت جهانی است.

مردم آمریکا به رفتارپادشاه‌گونه ترامپ اعتراض دارند؛ چرا که می‌گویند به این اندازه تلاش کردیم تا نظام جمهوری و رأی با مکانیسم‌های خاص آمریکا داشته باشیم اما تو برای خودت، به سبک پادشاهی عمل می‌کنی؟! چراکه پادشاه همه چیز را در اختیار خود می‌داند. 

مرزبندی مذاکره واقعی و تحمیلی

ایکنا ـ در سخنان اخیر رهبر معظم انقلاب، اشاره‌ای به موضوع مذاکره هم مطرح شد. تحلیل شما از موضع ایشان در این زمینه چیست؟

یکی از نکات مهمی که از بیانات رهبر معظم انقلاب می‌توان برداشت کرد، مرزبندی دقیق میان مذاکره واقعی و مذاکره تحمیلی است. ایشان با اصل گفت‌و‌گو و مذاکره مخالف نیستند، کمااینکه در طول سال‌های گذشته نیز اجازه مذاکره در موضوعات مختلف را داده‌اند اما با مذاکره‌ای که نتیجه‌اش از قبل دیکته شده باشد، قاطعانه مخالفند. نه تنها ایشان بلکه هیچ کس اینگونه مذاکره تحمیلی و زورگویانه‌ را قبول ندارد.

مذاکره زمانی معنا دارد که دو طرف بنشینند و آزادانه درباره موضوعات مختلف گفت‌و‌گو کنند اما وقتی طرف مقابل مثل آمریکا قبل از آغاز جلسه اعلام می‌کند که «من از این مذاکره این نتیجه را می‌خواهم»، دیگر اسمش مذاکره نیست، بلکه تحمیل است. رهبر معظم انقلاب تأکید کردند که این نوع مذاکره را نه ایشان قبول دارند، نه ملت ایران و نه هیچ انسان آزاده‌ای در جهان.

ایران هیچ‌گاه از مذاکره منطقی، فرار نکرده است

ایکنا ـ برخی مدعی‌اند که ایران از مذاکره فرار می‌کند. پاسخ شما به این ادعا چیست؟

اتفاقاً بالعکس است. ایران هیچ‌گاه از مذاکره منطقی و برابر فرار نکرده است. چه در حوزه مسائل منطقه‌ای، چه درباره موضوعات مرتبط با مقاومت یا حتی مسائل داخلی ایران، همیشه آمادگی گفت‌و‌گو وجود داشته است اما این طرف مقابل بوده که یا با پیش‌شرط وارد شده یا اساساً از حضور در جلسات خودداری کرده است. حتی وزیر امور خارجه و دیگر مسئولان نیز اشاره کرده‌اند که برخی کشور‌ها از حضور در نشست‌ها استنکاف کرده‌اند.

همه می‌دانند و اگر خود را به ندانستن زدند بدانند؛ در میانه مذاکرات، حملات نظامی علیه منافع ایران صورت گرفت. یعنی در حالی‌که فضای گفت‌و‌گو برقرار بود، دشمن از پشت ضربه زد. این نشان می‌دهد که آنها اساساً به مذاکره به‌عنوان ابزار تفاهم نگاه نمی‌کنند، بلکه آن را پوششی برای پیشبرد اهداف نظامی و سیاسی خود قرار می‌دهند. رهبر معظم انقلاب به روشنی این واقعیت را برای مردم و تاریخ ثبت کردند تا روشن شود چه کسانی واقعاً خواهان گفت‌و‌گو هستند و چه کسانی از مذاکره به‌عنوان ابزار فریب استفاده می‌کنند.

گفت‌وگو از سمیرا انصاری

انتهای پیام