صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۳۴۵۷۲۰
تاریخ انتشار : ۲۲ فروردين ۱۴۰۵ - ۱۳:۳۹

معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه اصفهان با بیان اینکه قرآن حوادثی مانند جنگ رمضان را تقابل حق و باطل می‌داند که هیچ‌گاه به پایان نمی‌رسد، گفت: طبق پیام رهبر معظم انقلاب، مذاکرات آتش‌بس از جنس صلح حدیبیه است که اگر از آن مراقبت شود و حضور میدانی مردم نیز ادامه یابد، دستاوردهای بسیار شیرینی برای مردم ایران به‌دنبال خواهد داشت.

به گزارش خبرنگار ایکنا از اصفهان، حجت‌الاسلام صادقی، معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه اصفهان در نشست هفتم از سلسله‌نشست‌های تبیینی با عنوان «در جنگ وجودی، مذاکره آری یا نه؟» که جمعه،21 فروردین‌ماه به همت مرکز هدات دانشگاه اصفهان به‌صورت برخط برگزار شد، اظهار کرد: در توصیف شخصیت رهبر شهید امت، می‌توان گفت که ایشان تجلی قرآن و سنت در شخصیت انسانی غیرمعصوم بود. از اطرافیان ایشان نقل شده که از دوران جوانی، هیچ‌گاه قرآن از دستشان جدا نمی‌شد و در حال قرائت قرآن به شهادت رسیدند.

وی افزود: همه ما باید عملکرد رهبر شهید امت در رابطه با قرآن را سرمشق خود قرار دهیم. ایشان می‌فرمود: «قرآن را صرفاً برای ثواب نمی‌خوانم؛ بلکه می‌خواهم مطابق با آنچه این کتاب از من می‌خواهد، عمل کنم. می‌خواهم براساس قرآن زندگی کنم.» این خط فکری را در کتاب «طرح کلی اندیشه اسلامی» نیز مشاهده می‌کنیم؛ یعنی واردکردن قرآن به زندگی. انس رهبر شهید امت با قرآن، یکی از ابعاد شخصیتی ایشان بود.

معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه اصفهان بیان کرد: از دیگر ابعاد شخصیتی ایشان می‌توان به تجلی قرآن و سنت اشاره کرد. حضرت محمد(ص) می‌فرماید: «من دو چيز در ميان شما باقى گذاشتم، تا وقتى كه به آن دو چنگ زنيد، هرگز گمراه نخواهيد شد: يكى قرآن و ديگرى خاندانم.» رهبر شهید ما نیز قرآن را محکم به‌ دست گرفتند و درباره زندگی معصومین(ع) نیز پژوهش فراوانی انجام دادند.

وی ادامه داد: اولین کسی که تعبیر انسان 250 ساله را مطرح کرد، خامنه‌ای شهید بود. ایشان در 33 سالگی، کتاب «صلح امام حسن(ع)؛ پرشکوه‌ترین نرمش قهرمانانه تاریخ» نوشته شیخ راضی آل‌یاسین را ترجمه کردند؛ البته کار ایشان صرفاً ترجمه نبود، بلکه ایده‌های خود را نیز در پاورقی‌های کتاب اضافه کردند. به‌طور کلی، شهید خامنه‌ای قرآن را می‌خواند تا مطالب آن را در وجود خود پیاده کند و سیره ائمه(ع) را مطالعه می‌کرد تا بتواند شیوه آنان را در پیش بگیرد.

صادقی تصریح کرد: از نظر قرآن، حوادثی نظیر جنگ رمضان که میان دو جبهه حق و باطل رخ می‌دهد، جنگ‌های وجودی هستند. این موضوع فقط درباره ایران صادق نیست، چراکه بنابر سخن قرآن، همه انبیا برای مقابله با طاغوت به نبوت رسیدند. دشمنی این دو جبهه به‌دلیل اختلاف سلیقه و تعارض منافع نیست؛ بلکه هر دو طرف بر سر خداوند با یکدیگر مقابله می‌کنند. همه آیات قرآن نیز بر این موضوع صحه می‌گذارند که دشمنان پیامبران تا جایی که قوم انبیا را از دین خود خارج کنند، به دشمنی خود ادامه می‌دهند.

وی با بیان اینکه جنگ وجودی میان حق و باطل هیچ‌گاه پایان ندارد، گفت: در زیارت عاشورا که حدیثی قدسی است، بیان شده که ملاک مبارزه، خداوند، دین و اهل‌ بیت(ع) هستند. بنابراین، ما براساس آنچه دین خدا و ائمه اطهار(ع) بیان کرده‌اند، مبارزه و دشمنی می‌کنیم. در نتیجه، حتی اگر دشمن همه 10 بندی را که ایران برای آتش‌بس تعیین کرده‌ است، بپذیرد، باز هم دشمنی ما با او به پایان نمی‌رسد. دشمنی این دو جبهه فقط با ظهور امام زمان(عج) به پایان می‌رسد.

معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه اصفهان تأکید کرد: دشمن نیز می‌داند که این تقابل بر سر منافع مادی و تفاوت سلایق نیست؛ مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا در نشست خبری خود، هدف از جنگ 12 روزه و جنگ رمضان را اعتقاد ایرانیان و شهید خامنه‌ای به امام دوازدهم دانست که تمدن غرب را نابود می‌کند. او این جنگ‌ها را نبردهای آخرالزمانی معرفی کرد.

سوره انفال؛ راهنمای عملکرد مسلمانان در برابر دشمن

وی افزود: از منظر قرآن، بعضی آتش‌بس‌ها را نباید برقرار کرد، به‌طوری که خداوند در آیه 35 سوره محمد(ص) آتش‌بس را نهی و به مؤمنان توصیه می‌کند که در مقابل دشمن سستی و اعلام ضعف نکنند، مانند ترس از مورد هدف قرار گرفتن زیرساخت‌های کشور و دعوت دشمن به نشستن پای میز مذاکره. سپس از آنان می‌پرسد که چرا فکر می‌کنید ضعیف هستید؟ شما برترید، چراکه خداوند با شماست، شما زحمت‌ها کشیدید و نباید از چیزی بترسید. ملت ایران در این جنگ، جان‌های فراوانی در راه خدا داد، به‌طور مستمر در خیابان ماند و این‌ها چیزی نیست که از بین برود.

صادقی اظهار کرد: در نتیجه، نشستن پای میز مذاکره‌ای که بدون توجه به قدرت الهی باشد، از نظر قرآن مردود است. خداوند در آیه 120 سوره بقره می‌فرماید دشمنان می‌خواهند در هر زمینه‌ای شما را از مسیر خود جدا کنند، در حالی‌که باید به آنان اعلام کنید مسیر هدایتی را که خداوند برایتان مشخص کرده است، ادامه می‌دهید و مسیر آنان را در پیش نمی‌گیرید. همچنین، بدانید که اگر بخواهید بعد از فهمیدن اینکه دست برتر را دارید، در برابر میل و خواسته‌های آنان تسلیم شوید، دیگر نباید از خداوند انتظار کمک داشته باشید.

وی گفت: همچنین، خداوند در سوره انفال به مؤمنان توصیه می‌کند که اگر می‌خواهید مسائلی را که پیش از این بیان شد، در مذاکرات با دشمن رعایت کنید، باید دست‌ پر نزد او بروید. برای نمونه، ما در این جنگ از چنان قدرت موشکی‌ برخوردار بودیم که همه دنیا را متحیر کرده بود. علاوه‌ بر این، قدرت پدافندی خود را در این مدت به همه نشان دادیم. این‌ها قدرت‌های نظامی است؛ اما از سوی دیگر، 40 شب حضور مردم در خیابان‌ها، قدرت نرم ایران را نیز نمایان کرد.

معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه اصفهان تصریح کرد: دیگر کشورها درباره قدرت اقتصادی ایران بیان کرده‌اند که در مدت جنگ، فروش نفت ایران از نظر حجم و دریافت افزایش یافته است. ما بعد از مدت‌ها توانستیم به هند، ایتالیا و... نفت بفروشیم؛ یعنی مشتری‌های جدیدی برای نفت کشور ما اعلام نیاز کردند. این کشورها برای استفاده از نفت ایران باید فرمولاسیون پالایشگاه‌های خود را تغییر دهند، زیرا این نفت با نفتی که قبلاً استفاده می‌کردند، تفاوت دارد.

وی ادامه داد: خداوند به مسلمانان توصیه می‌کند که قدرت نظامی خود را تا جایی که می‌توانند، افزایش دهند تا محاسبات دشمنان بیرونی و درونی را دگرگون کنند. دشمن باید بفهمد که توان مبارزه با شما را ندارد. خداوند در آیه 60 سوره انفال می‌فرماید در این راه هر چقدر هزینه کنید، اسراف نیست و به شما بازخواهد گشت. رسانه‌های دشمن بعد از مشاهده قدرت نظامی ایران در جنگ رمضان، اعلام کردند که نظام جمهوری اسلامی مردم را با کمبود روبه‌رو کرد تا موشک و پهپاد بسازد، حال آنکه ما امروز شاهد بازگشت هزینه‌هایی هستیم که در این مدت داده بودیم.

صادقی با اشاره به آیه 61 سوره انفال گفت: خداوند در این آیه می‌فرماید اگر در این زمینه ایستادگی کردید، دشمن از سر ترس و استیصال به جایی می‌رسد که خواستار سازش می‌شود. شما خواسته او را بپذیرید و بر خدا توکل کنید. سپس آیه 62 بیان می‌کند که اگر به وعده دشمن بدگمان هستید، با اعتماد به او پای میز مذاکره نروید؛ اگر باز هم بخواهند بدعهدی کنند، بدانید که خداوند بسیار شنوا و داناست، پس به او توکل کنید. ما با علم به بدعهدی دشمن با او صحبت می‌کنیم که در بیانیه شورای عالی امنیت نیز به آن اشاره شد.

به گفته وی، خداست که این وحدت بی‌مثال را در جامعه ایجاد کرده است. ملت ایران در تجمعات شبانه شاهد حضور همه اقشار و طیف‌های فرهنگی بود. این تجمعات فرصتی برای افزایش پیوندهایی است که پیش از این سست شده بود و بعضی از اقشار از یکدیگر فاصله گرفته بودند. مردم باید بدانند که این فاصله‌ها نیز بخشی از نقشه دشمن است. کسی نمی‌توانست حتی با پرداخت پول نیز مردم را این‌گونه به خیابان‌ها بکشاند. قدرت خداوند و مردم برای همه این اقدامات کفایت می‌کند. اگر در راه ایمان بمانید، خون شهدا با آتش‌بس نیز هدر نخواهد رفت.

معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه اصفهان با اشاره به آیه 65 سوره انفال بیان کرد: آتش‌بس دلیلی برای کاهش روحیه رزمندگی و جهاد مؤمنان نیست. در حال مذاکره هستیم، ولی رهبر معظم انقلاب در پیام آخر خود به تأثیرگذاری حضور مردم در میدان‌ بر محتوای میز مذاکره تأکید کردند. محافظت از روحیه جهادی و مبارزاتی مردم ایران، بیش از پیش دشمن را به تلاش برای توقف جنگ وامی‌دارد؛ چراکه او را می‌ترساند. به همین سبب، آمار پویش جان‌ فدا اهمیت می‌یابد.

مذاکره‌ای از جنس صلح حدیبیه

وی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب در پیام خود به آیات ابتدایی سوره فتح اشاره کردند و این مذاکره را از جنس صلح حدیبیه دانستند، چراکه اگر در میز مذاکره از آن مراقبت شود و حضور میدانی مردم نیز ادامه یابد، دستاوردهای بسیار شیرینی برای مسلمانان و به‌ویژه ملت ایران به‌دنبال خواهد داشت. از میان معصومین(ع)، فقط پیامبر اکرم(ص)، امیرالمؤمنین(ع) و امام حسن(ع) به حکومت رسیدند. هر سه نفر در دوران حکومت خود، صلح با مشرکان را تجربه کردند، به‌طوری که پیامبر اکرم(ص) صلح حدیبیه و دو معصوم دیگر، صلح با معاویه را در کارنامه دارند. حضرت علی(ع) فرمودند صلح با معاویه نیز بر سر خداوند است و هیچ‌گاه به پایان نمی‌رسد.

صادقی تأکید کرد: امام علی(ع) در شب پیش از صلح با معاویه که جنگ صفین بود، بسیار شمشیر زدند و خون‌های بسیاری ریخته شد. ایشان در آن شب فرمود که این جنگ روز بعد پایان می‌یابد. برخی گمان کردند که اگر جنگ چنین ادامه یابد، دیگر مسلمانی باقی نمی‌ماند و این برادرکشی باید تمام شود. بنابراین، تصمیم گرفتند اگر قرآن به میان آمد، قرآن را انتخاب کنند. خبر این تصمیم به دشمن رسید و روز بعد، قرآن‌ها را بر سر نیزه کردند. در این شرایط، جامعه از امام علی(ع) حمایت نکرد و صلح را به آن حضرت تحمیل کردند.

وی در خصوص صلح امام حسن(ع) با معاویه گفت: امام حسن(ع) در دیدار با مردم در مسجد کوفه بیان کرد که عزت و انصاف در پیشنهادی که معاویه ارائه داده، وجود ندارد. می‌بینیم روزی را که بچه‌های شما در مقابل بچه‌های معاویه ایستاده‌اند، طلب آب و غذا می‌کنند و چیزی دستشان را نمی‌گیرد؛ یعنی اگر برای دنیای خود در این صلح تلاش می‌کنید، به نتیجه نخواهید رسید و آخرتی هم نصیبتان نمی‌شود. تنها راه نجات، جهاد است. همه جمعیت فریاد زدند که می‌خواهند زنده بمانند.

معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه اصفهان اضافه کرد: فضای حکمیت و تحمیل صلح به پیشوای جامعه به این معناست که بدنه مردمی خواهان صلح و توقف جهاد در راه مبارزه با دشمن باشد؛ اما امروز بدنه جامعه در میدان شعار «نه سازش، نه تسلیم، نبرد با آمریکا» سر می‌دهد، رهبران نظامی کشور از کسی ترس ندارند، دولت پای کار ایستاده و اجازه نداده از نظر امکانات مشکلی برای مردم وجود داشته باشد. بنابراین، هیچ‌کس صلح را به رهبری تحمیل نمی‌کند. در نتیجه، این صلح مصداق کامل آیه ابتدایی سوره فتح است.

شرایط امروز با صلح حدیبیه تطابق دارد

وی تأکید کرد: حضور همه‌جانبه ایرانیان، از مسئولان رده‌بالای کشور گرفته تا مردم عادی در خیابان‌ها، بیعت با خداوند است که دست او همراه این ملت است؛ البته باید مراقب بود که کسی این بیعت را نشکند. براساس آیات سوره فتح، خداوند با نگاه به دل‌های مؤمنان، از منافقانه‌نبودن عهدشان مطمئن شد و ترس را از آنان برداشت، سپس پیروزی نزدیکی نصیب آنان کرد. بعد از نزول این آیات، نزدیک‌ترین پیروزی، فتح خیبر بود که غنیمت‌های فراوانی داشت.

صادقی ادامه داد: در آستانه صلح حدیبیه، مسلمانان با پیامبر(ص) عهدی بستند که نشان می‌داد تا آخرین قطره خون خود ایستادگی خواهند کرد. این ایستادگی، ترس در دل کفار انداخت. آیه 22 سوره فتح بیان می‌کند این ایستادگی، سنت الهی و نصرت خداوند را به‌دنبال دارد که در همه ادوار تاریخ برقرار بوده است؛ همان‌طور که امروز برای مردم ایران نیز اتفاق افتاد. کفار در زمان پیامبر(ص) درخواست آتش‌بس دادند و با پذیرش حضرت محمد(ص)، صلح حدیبیه برقرار شد.

معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه اصفهان گفت: مسلمانان از صلح حدیبیه ناراحت و خواستار ادامه جنگ بودند. همه بندهای این صلح عزت‌مندانه نبود و با این وجود پیامبر اکرم(ص) صلح را پذیرفت؛ در همین هنگام آیه «إِنَّا فَتَحْنَا لَكَ فَتْحًا مُبِينًا» نازل شد، چراکه فتح آشکار زمانی انجام می‌شود که همه امت خواستار جنگ و دشمن از ترس خواستار صلح باشد. شرایط امروز با صلح حدیبیه تطابق دارد و رهبر معظم انقلاب در پیام مهم خود بر این تطابق صحه گذاشتند.

وی به کمک‌گرفتن از قرآن و عترت اشاره کرد و افزود: حکمیت را همه مردم جامعه به امیرالمؤمنین(ع) تحمیل کردند. همه اطرافیان رهبر معظم انقلاب امروز با اخلاص به وظایف خود رسیدگی می‌کنند و هیچ‌کس، به‌جز دو نفر که برای همه آشکار هستند، خواستار صلح با دشمن نیست. امروز غلبه افرادی چون اشعث بن قیس و ابوموسی اشعری را شاهد نیستیم و خوارجی نداریم. رهبر شهید امت برای تربیت این ملت زحمت کشیدند تا امروز و در چنین موقعیت‌هایی گمراه نباشیم و یکدیگر را متهم نکنیم.

صادقی اظهار کرد: رهبر شهید امت به‌طور مداوم به ملت ایران توصیه می‌کردند که به مسئولان کشور بی‌اعتماد نباشید و آنان را به خیانت متهم نکنید. ایشان در آخرین دیدار با دانشجویان بیان کردند سخن برخی افراد که مسئولان نظامی، امنیتی و سیاسی را هنگام مواجه‌شدن با اسرائیل، بیانیه‌نویس می‌دانند، قبول ندارم. این سخن درست نیست، زیرا هر کسی هر کاری را که باید، در زمان خود انجام داده است.

انتهای پیام