صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۱۴۶۰۲۸۱
تاریخ انتشار : ۲۳ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷:۵۱
فیاض تبیین کرد:

گروه جامعه: عضو هیئت علمی دانشگاه تهران شایعه را نوعی دروغ پردازی دانست که قبح دروغ‌گویی خود را در روزمرگی‌های ما از دست داده است و گفت: نبود مکا‌ن‌هایی برای گفت‌وگوی آزاد جوانان باعث ایجاد شایعه می‌شود.

ابراهیم فیاض، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن‌(ایکنا)، با اشاره به گسترش شایعات مختلف در جامعه به بیان علل و عوارض آن پرداخت و گفت: شایعه نوعی دروغ پردازی است و فرد جاهلی که شایعه را رواج می‌دهد از اینکه در حال انجام یک گناه است غافل مانده، چرا که قبح عمل خود را که مستقیما با دورغ پردازی در ارتباط است درک نکرده است.

وی فن‌آوری دیجیتال را عامل مهمی در ترویج شایعات در جامعه امروزی دانست و گفت: این فناوری قابل کنترل و هدایت نیست و چون کاربرد فردی دارد می‌تواند به شدت به شایعه دامن بزند.

وی ادامه داد: شبکه‌های اجتماعی به پایگاهی برای کپی مطالب مختلفی تبدیل شده‌اند که بدون هیج تأمل و تفکری منتشر می‌شوند و کپی کننده مطلب بدون هیچ آگاهی از صحت و سقم آن صرفا به خاطر اینکه مطلب مورد نظر از جذابیت برخوردار و از سوی دوستان منتشر شده است شروع به ترویج آن می‌کند.

فیاض عدم تعریف تفریح سالم برای شهروندان را از دیگر عوامل دامن زدن به شایعات دانست و گفت: وقتی مکان‌ها و زمان‌های خاصی برای جمع کردن مردم و به ویژه جوانان در کنار هم وجود نداشته باشند تا به ارائه نظرات و دیدگاه‌های خود بپردازند این اندیشه‌ها از مسیر غیرصحیح و بررسی نشده در جامعه ترویج پیدا می‌کند.

شایعه پیرامون نیاز شکل می‌گیرد

وی بر ضرورت ایجاد فضای گفت‌وگوی سالم و آزاد برای جوانان تأکید و تصریح کرد: شایعه پیرامون نیاز شکل می‌گیرد. وقتی اطلاعات پردازش نشده و به طرز صحیح در اختیار شهروندان قرار نگیرد، نیاز به دانستن و فهم آن موضوع افراد را به سوی ایجاد شایعه سوق می‌دهد.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران شفاف سازی پیرامون مسائل مختلف را از اهمیت خاصی برخوردار دانست و گفت: اطلاع رسانی به موقع و پردازش شده از ایجاد شایعه به ویژه توسط رسانه‌های دیجیتال خودداری می‌کند. در صورتی که اطلاع رسانی به موقع صورت نگرفت و شایعه ایجاد شد نیز نیاز به شفاف سازی علمی و مستدل داریم .

فیاض با بیان اینکه جهان امروز دنیای حادثه‌ها و وقایع مختلف است و نیاز به آگاهی از ضروری‌ترین نیازهای انسان‌ها محسوب می‌شود، اظهار کرد: شایعه چیزی جز سردرگمی برای افراد و پنهان شدن حقیقت در برندارد و گاهی ضربه‌هایی به واقعیت وارد می‌کند که جبران ناپذیر است.

وقتی شبکه‌های اجتماعی اطلاع رسانی می‌کنند!

وی در ادامه افزود: مردم نیز باید هوشیار باشند و در مواجهه با مسائل مختلف به تحلیل آن بپردازند. رسانه‌های دیجیتال مستند نیستند و مرجعیت رسانه‌ای ندارند.