حجتالاسلام والمسلمین حسین جوانآراسته، ﻋﻀﻮ ﻫﯿئت ﻋﻠﻤﯽ ﭘﮋوﻫﺸﮕﺎه ﺣﻮزه و داﻧﺸﮕﺎه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، یکی از مؤلفههای مهارتهای زندگی که امروزه در میان عموم مردم اهمیت ویژهای یافته است را توانایی آگاهی از خود دانست و به تبیین دستیابی به این مهارت از دیدگاه تعالیم اسلامی پرداخت.
وی خودشناسی که امروزه به عنوان یک مهارت بیان میشود را دستور صریح قرآن کریم دانست که منجر به شناخت پروردگار نیز میشود و گفت: آگاهی از توانمندیهای جسمی و روحی انسان سبب پی بردن به توانایی خالق این بشر میشود.
شناخت خود و ترسیم نقشه راه زندگی
حجتالاسلام جوان آراسته تصریح کرد: شناخت ارزش و موقعیت وجودی انسان سبب میشود برای روزهای عمر خود ارزش بیشتری قائل شویم و این وجود ارزشمند را به هر کار پست و کوچکی مشغول نکرده و از فرصتهای خوب نیز غافل نشویم.
وی ادامه داد: در روایات، انسانی که ارزش خود را نشناسد هلاک شده معرفی شده است. انسانی که خود را نشناسد توفیق نمییابد چرا که از آنچه دارد استفاده بهینه نمیکند و یا با عدم شناخت صحیح از خود در اموری ورود پیدا میکند که توانایی آن را ندارد.
ﻋﻀﻮ ﻫﯿئت ﻋﻠﻤﯽ ﭘﮋوﻫﺸﮕﺎه ﺣﻮزه و داﻧﺸﮕﺎه آگاهی از تواناییهای درونی را در طی مسیر صحیح زندگی مؤثر دانست و گفت: آگاهی از خود سبب میشود انتظارات بیجا از خود نداشته و در اثر بلند پروازی راه اشتباه را انتخاب نکنیم.
وی آگاهی از خود را از دو طریق میسر دانست و گفت: ابتدا انسان باید به تأمل در خویشتن بپردازد و به قابلیتها و ظرفیتهای خود توجه داشته باشد و بیاندیشد که به لحاظ روحی و جسمی از چه شرایطی برخوردار است.
حجتالاسلام جوانآراسته به نقش اطرافیان و وابستگان در آگاهی انسان از خود اشاره و عنوان کرد: مواظبت و مراقب والدین از فرزندان به دلیل نگاه بیرونی نیز سبب میشود بتوانند با ارائه مشاورههای دلسوزانه آنان را در خود آگاهی کمک کنند.