صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۱۶۰۷۹۱
تاریخ انتشار : ۱۷ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۶:۳۱
آموزش حفظ قرآن با محوریت سوره الرحمن / 3

مهمترین نکته‌ای که در آغاز حفظ قرآن بعد از تسلط بر صحیح‌خوانی و روان‌خوانی آن باید مورد نظر داشت این است که آیات را به قسمت‌های مشخص تقسیم و تقطیع کنیم تا فرایند حفظ، سهولت پیدا کند.

به گزارش ایکنا، محمدمهدی بحرالعلوم، کارشناس و مدرس قرآن، طی ۱۰ درس‌گفتار، نکات کلیدی درباره حفظ آسان قرآن کریم را با محوریت آیات سوره مبارکه الرحمن ارائه کرده است. در ادامه متن و فیلم قسمت سوم این سلسله درس‌گفتار را مشاهده کنید؛

«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

عرض سلام و ادب خدمت شما مخاطبان عزیز و همراهان گرامی

در دو جلسه قبل گفتیم، گام اول حفظ قرآن این است که آن را صحیح و روان بخوانیم و برای این کار قطعاً لازم است که قواعد روخوانی را بدانیم، به طور مثال موضوع حروف خوانا و ناخوانا و...؛ اما بعضی وقت‌ها افراد این قواعد را می‌دانند، اما دقت کافی را به خرج نمی‌دهند.

برای حفظ سوره الرحمن، هم خوب بخوانید و هم خوب گوش کنید. می‌فرماید: «وَإِذَا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَأَنْصِتُوا»، (اعراف/‌ ۲۰۴) یعنی استماع کنید، استماع چیزی بالاتر و فراتر از شنیدن است، استماع، یعنی گوش کردن که عنصر توجه در آن نهفته است.

تلاوت سوره الرحمن را گوش کنید و همزمان خط ببرید، یعنی آیات قرآن را نگاه و تلاوت را هم گوش کنید. حال این چند آیه را با هم تمرین کنیم.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

الرَّحْمَنُ ﴿۱﴾
عَلَّمَ الْقُرْآنَ ﴿۲﴾
خَلَقَ الْإِنْسَانَ ﴿۳﴾
عَلَّمَهُ الْبَيَانَ ﴿۴﴾

وقتی که گوش کردیم و با دقت خواندیم، گام اول را درست برداشتیم، گام اول صحیح و روان خواندن است، اما گام دوم تقطیع است، یعنی تقسیم کردن. این روش و تکنیک چیزی نیست که ما آن را برای حفظ قرآن تأسیس و طراحی کرده باشیم، در حفظ خیلی چیزهای دیگر هم ما از تقطیع استفاده می‌کنیم به طور مثال حفظ شماره تلفن همراه، حفظ شماره کارت بانکی و ...، هیچ‌گاه شماره‌های کارت بانکی که ۱۶ رقم هست، پشت سر هم نمی‌خوانند، تقطیع می‌کنند و چهار تا چهار تا می‌خوانند و می‌نویسند. همین تکنیک را در حفظ اشعار در دوران تحصیل پیاده کردیم، یعنی آن‌ها را به قطعات کوتاه‌تری تقسیم کردیم. این موضوع در حفظ قرآن هم تسری دارد.

دو سؤال مهم اینجا وجود دارد و آن اینکه ملاک تقطیع چیست و آیا بهتر است تعداد قطعات بیشتر باشد یا کمتر؟ در این مورد باز هم گفت‌وگو خواهیم کرد.»

انتهای پیام