صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۴۳۱۶۷۳۹
تاریخ انتشار : ۲۳ آبان ۱۴۰۴ - ۱۳:۰۷
حجت‌الاسلام احمد خاتمی:

امام جمعه موقت تهران با اشاره به اهمیت توکل در زندگی گفت: سیره پیامبر(ص) توکل بود ولی توکل را به معنای بریدن از اسباب معنی نمی‌کردند. 

به گزارش خبرنگار ایکنا، نماز جمعه امروز 23 آبان ماه تهران که با دعا برای بارش باران همراه بود به امامت حجت‌الاسلام سیداحمد خاتمی، اقامه شد.

امام جمعه موقت تهران در خطبه اول نماز جمعه امروز با توصیه به رعایت تقوای الهی گفت: خود را در محضر ذات مقدس الهی ببینیم و بدانیم که سفر طولانی در پیش داریم؛ سفر طولانی که باید توشه برگیریم و توشه، تقواست. مولا علی(ع) فرمودند: سفارش می‌کنم شما را به یاد مرگ باشید. مرگ برفی نیست که بر بام دیگران ببارد، بر بام من و شما هم خواهد بارید، از آن کمتر غفلت کنید؛ چگونه از چیزی غافلید که او از شما غافل نیست (خطبه 188 نهج‌البلاغه).

وی ادامه داد: در قرآن کریم در حدود 9 آیه به پیامبر اکرم(ص) سفارش کرده که فقط بر خدا توکل داشته باشد. در آیه 58 سوره فرقان خداوند می‌فرماید: «وَتَوَكَّلْ عَلَى الْحَيِّ الَّذِي لَا يَمُوتُ وَسَبِّحْ بِحَمْدِهِ وَكَفَى بِهِ بِذُنُوبِ عِبَادِهِ خَبِيرًا؛ و بر آن زنده كه نمى‏ ميرد توكل كن و به ستايش او تسبيح گوى و همين بس كه او به گناهان بندگانش آگاه است» و پیامبر اکرم(ص) نیز به صراحت می‌فرمایند: «حَسْبِيَ اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ؛ پس اگر روى برتافتند بگو خدا مرا بس است هيچ معبودى جز او نيست بر او توكل كردم و او پروردگار عرش بزرگ است»(آیه 129 سوره توبه).

حجت‌الاسلام خاتمی در ادامه به تشریح مفهوم توکل پرداخت و گفت: توکل آن است که انسان خدا را همه کاره جهان هستی بداند. امام فرمود: ما هیچیم و همه کاره اوست. جز آنچه خدا بخواهد به ما اصابت نمی‌کند و مومنان فقط به او توکل می‌کنند. نراقی در جامع‌السعادات جلد یک صفحه 167 توکل را اینطور معنی می‌کند که: باور داشته باشیم همه چیز دست ذات مقدس الهی است و در روایت است که آدمی که این را باور کند، جز برای خدا کار نمی‌کند و جز به خدا امید ندارد و از کسی جز ذات مقدس ربوبی نمی‌ترسد.

خطیب جمعه تهران افزود: پیامبر اکرم(س) خود در خط مقدم توکل بر خدا بود. ام‌السلمه می‌گوید: وقتی پیامبر از خانه خارج می‌شد می‌گفت بِسمِ اللهِ، تَوَکلْتُ عَلَى اللهِ و تمام توکلش به ذات مقدس او بود. در روایتی پیامبر اکرم(ص) فرمود: صفت من احمدی است که به خدا توکل دارد.

وی با تأکید بر اینکه باید توکل را درست معنا کنید، گفت: درست معنا کردن توکل این است که به سراغ اسباب بروید. امام صادق(ع) (اصول کافی جلد 1 صفحه 183) فرمود: خداوند کارها را با سبب پیش می‌برد و هر چیزی راهی دارد. از راهش برو و باقی را بر خدا توکل کن. آنچه مهم است این است که پیامبر اکرم(ص) با عمل خود توکل را تفسیر می‌کرد. فردی شترش را نزد پیامبر(ص) رها کرد و پابند به آن نزد. پیامبر(ص) فرمودند: چرا پابند نزدی؟ او گفت: توکل بر خدا کردم. پیامبر فرمود پابند بزن و توکل کن.

حجت‌الاسلام خاتمی با اشاره به اینکه پیامبر(ص) در هجرت می‌توانست بگوید «توکل به خدا» و از میان مردم برود، گفت: پیامبر(ص) هنگام هجرت پنج اقدام انجام دادند. به علی(ع) دستور دادند در جای او بخوابد، شبانه و مخفی از مکه بیرون آمد، به جای اینکه به شمال مکه برود به جنوب و غار ثور رفت، وقتی دشمن از پیدا کردن او مأیوس شد دور زد و راه مدینه را پیش گرفت و مرتب از بیراهه می‌رفت و شب‌ها حرکت می‌کرد؛ یعنی توکل آری اما به سراغ اسباب بروید اما مسبب الاسباب را خدا بدانید.

وی ادامه داد: فردی می‌گفت به خارج از کشور رفته بودم و سر درد داشتم، کتابی آوردند و گفتند دو هزار نوع سر درد در این کتاب است؛ گفتم توکل می‌کنم که دکتر تشخیص دهد از این دو هزار نوع، سر درد من کدام است و پزشک بتواند داروی درست را برای سردرد من تشحیص دهد. در زمان پیامبر برخی از اصحاب فقط مشغول عبادت شده بودند که پیامبر(ص) فرمودند کار نادرستی کردید و من از اینکه فردی بگوید خدایا روزی من را برسان اما برای کسب روزی تلاش نکند، راضی نیستم. سیره پیامبر(ص) توکل بود ولی توکل را به معنای بریدن از اسباب معنی نمی‌کردند. 

این گزارش تکمیل می‌شود.

انتهای پیام