مرحوم آیتالله محمدهادی معرفت در سال 1309 در کربلا و در خانوادهای روحانی متولد شد. وی در هفت سالگی در مكتبهای قدیم مشغول به تحصیل شد و در همانجا دروس حوزوی را آغاز كرد. مرحوم معرفت در 14سالگی رسماً وارد حوزه علمیه شد و مقداری از دروس را تا شرح لمعه نزد پدر خود فراگرفت.
بیشتر بخوانید:
قسمت اعظم كتاب عربی حكومت اسلامی امام خمینی(ره) به قلم ایشان تحریر شده است و کتاب «ولایت فقیه» از جمله تألیف وی است.
استاد در زندگینامه خود آوردهاند كه همزمان با تحصیل در نجف اشرف همگام با فاضلانی همچون آیات عظام «سیدمحمد شیرازی»، «سیدعبدالرضا شهرستانی» و «شیخمحمدباقر محمودی» مجمعی علمی پدید آورده و در مجلهای با عنوان «اجوبه المسائل الدینیه» به پاسخگویی به پرسشهای آن دوره محافل علمی و دانشگاهی عراق یا برخی از كشورهای عربی پرداختند.
ایشان در سال ۱۳۵۱ به دستور حکومت بعثی عراق از آن کشور اخراج شد و به ایران آمد و در قم ساکن شد. مدتی از درس آیات عظام اراكی و میرزاهاشم آملی بهرهمند شد. مرحوم آیتالله معرفت از همان ابتدای تحصیل به تدریس نیز اهتمام داشت و دروس سطح را چندین دوره در سه حوزه كربلا، نجف و قم تدریس كرد و اكنون نیز نزدیك به 25 سال است كه خارج فقه و اصول را در حوزه علمیه قم تدریس میكند.
گرچه علوم قرآنی از همان سالهای نخست نزول قرآن كریم در میان مسلمانان شكل گرفت اما تا قرن هشتم قمری كتابی كه جامع فنون علوم قرآن باشد، تألیف نشده بود. اما از آن تاریخ به بعد كتابهای زیادی در این موضوع نگارش یافت. با این حال بین شیعیان كتابی با چنین جامعیتی یافت نمیشد. بنابر احساس این نیاز علمی، آیتالله محمدهادی معرفت به تدوین كتاب مزبور در چهار جلد همت گماشت و سپس آن را تلخیص كرد.
از امتیازات این كتاب علاوه بر جامعیت و فصاحت متن عربی آن، بحث در زمینه وحی، اسطوره سر تا پا دروغ غرانیق، اعجاز قرآن، ناسخ و منسوخ، محكم و متشابه و بحث دربارة متواتر نبودن قرائتهای قرآن كریم است.
از دیگر تألیفات ایشان در زمینه علوم قرآنی كه به چاپ رسیده و یا در دست چاپ است، میتوان به این آثار اشاره كرد:
تلخیص التمهید، ترجمه التّمهید، صیانه القرآن من التحریف، التفسیر و المفسرون، تاریخ قرآن، تفسیر و مفسران، تنزیه النبیاء، معارف قرآنی، شبهات وردود، التفسیر الاثری الجامع و ...
مقام آیتالله محمدهادی معرفت در پانزدهمین دوره نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم و در برنامه تجلیل و تکریم از خادمان قرآن که یکی از برنامههای اصلی نمایشگاه قرآن است، در کنار شخصیتهای قرآنی چون مرحوم آیتالله مشگینی و مرحوم علی اربابی در شهریورماه سال 86 مورد تجلیل شد.
ایشان سرانجام در 29 دیماه سال ۸۵ دار فانی را وداع گفت و پیکر او پس از اقامه نماز توسط آیتالله شبیری زنجانی در حرم حضرت معصومه (س) به خاک سپرده شد.
در پی درگذشت عالم خدمتگزار و قرآنپژوه آیتالله حاج شیخ محمدهادی معرفت، حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی پیام تسلیت صادر فرمودند.
متن پیام به این شرح است:
«بسم الله الرحمن الرحیم
درگذشت عالم خدمتگزار و قرآنپژوه آیتالله آقای حاج شیخ محمدهادی معرفت رحمه الله علیه را به حوزه علمیه و علما و فضلای قرآنی و مردم وفادار قم و به خانواده و فرزندان محترم ایشان تسلیت میگویم.
این روحانی عالی مقام خدمات ارزشمندی در زمینه تحقیقات و تألیفات دینی به ویژه در تفسیر و علوم قرآنی به جامعه علمی کشور عرضه داشتهاند و تألیفات ایشان یادگارهایی ماندنی به شمار میآید.
ایشان همچنین در عرصههای مجاهدات ملت ایران در دورههای گوناگون حضور داشتهاند و فرزندشان در دفاع مقدس به فیض شهادت رسیده است. از خداوند متعال علو درجات این فقید سعید را مسألت میکنم.