خبرگزاری ایکنا، با هدف عمل به وظایف ذاتی خود مبنی بر ارتقای سواد سلامت، سلسله درس گفتارهایی با هدف عمل به آیه «فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَى طَعَامِهِ» تهیه کرده است که طی آن احمد اسماعیلزاده، متخصص تغذیه و رژیم درمانی به آموزش مباحث مهم مربوط به بهبود تعذیه میپردازد. در قسمت چهارم این مجموعه مبحث «حذف وعدههای غذایی و چاقی» مطرح میشود که با هم میبینیم و میخوانیم.
مبحثی که در بحث کنترل وزن مرتب از متخصصان و کارشناسان تغذیه پرسیده میشود این است که اگر یک وعده غذایی را خذف کنم، مثلاً ناهار یا شام نخورم، آیا این کار میتواند به کنترل وزن ما کمک کند یا خیر؟
تحقیقات متعددی با همین مضمون در دنیا انجام شده است و نتیجه آنها این بوده که حذف وعدههای غذایی راهکار مناسی برای کنترل وزن نیست.
همانطور که در قسمتهای قبلی این درسگفتار مطرح کردم، باید سه وعده غذای اصلی و سه میان وعده مصرف کنیم اما یکی از وعدههای اصلی، ناهار یا شام، باید وعده اصلیتر ما باشد و توصیه متخصصان تغذیه این است که اصلیترین وعده غذایی ما بهتر است ناهار باشد که کامل خورده شود و وعده شام یک وعده نسبتاً سبک باشد مثل سوپ، سالاد، خوراک لوبیا، یا سبزیجات مختلف در قالب سالاد و ... و اگر میخواهیم از غذای پختنی در وعده شام استفاده کنیم باید مقدار آن نصف وعده ناهار باشد.
اما هیچوقت نه ناهار و نه شام را برای کنترل وزن نباید حذف کرد. نه تنها حذف وعدههای غذایی به کنترل وزن کمک نمیکند، بلکه خطر ابتلا به بیماریهای گوارشی، زخم معده و بیماریهایی از این دست را افزایش میدهد. از سوی دیگر حذف وعده غذایی به دلیل افت قند در طول روز روح و روانمان را دچار خدشه میکند و ما دچار کسلی، بیحالی، خستگی، ضعف و خواب آلودگی میشویم که برای انجام کارهای روزمره ایدهآل نیست.
بنابراین توجه به سه وعده اصلی و عدم حذف وعدههای اصلی راهکاری است که برای کنترل وزن پیشنهاد میکنیم اما در این سه وعده باید به اندازه نیاز بدنمان مصرف کنیم و اینطور نباشد که در هر وعده حجم زیادی کالری را وارد بدنمان کنیم. توجه به مقدار غذا بدون حذف وعدههای غذایی و استفاده از میان وعده راهکار مناسبی برای کنترل وزن همه افراد جامعه است.