خبرگزاری ایکنا، با هدف عمل به وظایف ذاتی خود مبنی بر ارتقای سواد سلامت، سلسله درس گفتارهایی با هدف عمل به آیه «فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَى طَعَامِهِ» تهیه کرده است که طی آن احمد اسماعیلزاده، متخصص تغذیه و رژیم درمانی به آموزش مباحث مهم مربوط به بهبود تعذیه میپردازد. در قسمت هفتم این مجموعه مبحث «قهوه و چاقی» مطرح میشود که با هم میبینیم و میخوانیم.
میخواهیم در مورد قهوه و نقش آن در سلامتی و به ویژه کنترل وزن صحبت کنیم. قهوه به طور کلی حاوی یکسری موادی است که اگر به صورت تلخ مصرف شود تاحدودی میتواند برای سلامت کمک کننده باشد اما همین قهوه تلخ اگر زیاده از حد نیاز مصرف شود کافئین و موادی که در آن است باعث تحریک بدن، اضطراب، استرس، به هم ریختن سیستم گوارشی و به هم ریختن خواب میشود.
پس اگر میخواهیم قهوه بخوریم از انواع تلخ آن استفاده کنیم یا کمی شیر به آن اضافه کنیم. اضافه کردن شکر به قهوه مطلقاً توصیه نمیشود. با افزودن شیر میتوانیم طعم قهوه را برای خودمان مطلوب کنیم.
نکته بعدی این است که در طول روز یک تا دو فنجان بیشتر قهوه نخوریم. افرادی که قهوهخورهای قهاری هستند و روزانه چهار تا پنج لیوان قهوه میخورند اگر روزی قهوه نخورند متوجه میشوند چه بر سر بدنشان آمده و بدن آنها به قهوه اعتیاد پیدا کرده است.
کافئینی که در قهوه وجود دارد باعث تسریع لیپولیز در بدن میشود یعنی اگر قهوه به ویژه قهوه تلخ قبل از ورزش هوازی مصرف شود به کاهش وزن کمک میکند و ما مصرف قهوه را تا این حد توصیه میکنیم؛ اما اگر به صورت مداوم قهوه بخوریم تا وزنمان کاهش پیدا کند، این اتفاق نمیافتد.
بسیاری از افراد در داخل رژیمهای غذایی خاص مصرف قهوه را برای خودشان آزاد میکنند مثلاً میگویند حالا که رژیم فستینگ میگیریم 10 لیوان در روز قهوه میخوریم؛ ولی این اقدامات مطلقاً توصیه نمیشود.
تأثیر خود رژیم فستینگ زیر سؤال است و ما خیلی آن را توصیه نمیکنیم؛ حال اگر خوردن قهوه را در این رژیمها باب کنیم و به مقدار زیادی قهوه بخوریم خطر رفلاکس معده و اختلالهای گوارشی را بالا میبریم و استرس و اضطراب را برای خودمان ایجاد میکنیم. پس نه رژیم فستینگ بگیرید و نه زیاد قهوه مصرف کنید. یک تا دو فنجان قهوه در صورتی که تلخ باشد و با شیر مخلوط شود میتواند توصیه خوبی برای حفظ سلامت ما باشد.